sreda, 29. maj 2019.  18:29h
Pročitano 997 puta

Turistička organizacija Pančevo u akciji čišćenja reke Tamiš

Turistička organizacija Pančevo, koja upravlja i gradskim katamaranom Panuka, danas se aktivno uključila u akciju čišćenja reke Tamiš, pre svega izvlačeći ogromna debla i otpad iz reke koji je pristigao pre dvadesetak dana iz Rumunije.

Ličnim primerom Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo pokazao je kako se reka voli i izvlačio stabla iz reke Ličnim primerom Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo pokazao je kako se reka voli i izvlačio stabla iz reke Pančevo MOJKraj.rs

Otpad je uklanjan u delu Tamiša od Brodoremonta pa dalje nekoliko kilometara do ušća Tamiša u Dunav, kod pančevačkih svetionika.

Više od 30 kubika raznog krupnog otpada i plastične ambalaže ostalo je zaglavljeno uz splavove, nedaleko od ušća Tamiša u Dunav te je današnja gradska akcija Dan Dunava bila idealna prilika da se od otpada očisti ušće.

 

direktor nikola stoilkovic u vodi

 

Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo ličnim primerom je pokazao kako se voli reka i svoj grad i od 10 do 16 sati je sa svojim saradnicima bio u vodi i izvlačio otpad iz vode.

Turistička organizacija Pančevo se i ove godine priključila akciji čišćenja Tamiša u okviru gradske manifestacije Dan Dunava, ali ovaj put mnogo aktivnije. Nismo čistili samo Tamiš već i deo Dunava, posebno kod ušća oko Svetionika. Ono što je nama najbitnije je da deo Tamiša i Dunava bude plovan jer imamo svakodnevne vožnje katamaranom kako naših sugrađana tako i turista koji dolaze u Pančevo. Tokom današnje akcije izvukli smo debla i grane iz reke, koja se nalaze na plovnom putu u Tamišu, onemogućavaju bezbednu vožnju katamaranu i ostalim učesnicima u saobraćaju na vodi, objasnio je Nikola Stoilković.

Osim plastične ambalaže, kesa i drugog plutajućeg otpada iz reke su izvučena i velika stabla i drugi drvni otpad koji je nataložen uz splavove i obalu u delu kod Brodoremonta i dalje ka ušću Tamiša u Dunav.

 

u izvlačenju velikih stabala pomagali su i djaci iz Tehničke škole Pančevo

 

Dušan Antonijev, kapetan katamarana Panuka je veoma zadovoljan što je za nekoliko sati rada uklonjena veoma velika količina nataloženog otpada koji je 5. maja stigao iz Rumunije i ovde se zadržao.

Sav taj otpad ružio je izgled reke i obale, i turisti koji po prvi put plove Tamišem mogu da pomisle da je to tako uvek. Mi dnevno imamo nekoliko turističkih vožnji po Tamišu i onda sam prinuđen da se šalim i objašnjavam kako je Tamiš uglavnom čist, ali da je to otpad koji nam je stigao iz Evropske unije. Morate da okrenete na šalu, da ne bi gostima delovalo kao nebriga grada. Mi volimo ovaj grad i našu reku i rado smo odvojili vreme danas da očistimo što je više moguće tog otpada iz rečnog korita. Posebno je važan ekološki segment, jer tu je bilo nataloženo dosta plastike i flaša, ko zna šta se u njima nalazilo i kakvih hemikalija i ulja, te je svakako bilo dobro da se skloni iz reke. Uklonili smo sigurno više od 90 odsto nataloženog otpada, rekao je Antonijev.

kapetan Dušan Antonijev nadgleda iz kabine izvlačenje otpada

 

Za Pančevo je Tamiš sve značajniji, posebno zato što je od 2017. godine, kada je nabavljen katamaran, povećan broj domaćih i stranih turista. Godišnje se, u vreme sezone, preveze nekoliko hiljada putnika koji žele da vide Pančevo s reke, kao i jedinstvene svetionike, koji su već 110 godina kapije grada i kao par jedinstveni duž celog toka Dunava.

 

izvlacenje stabala iz vode

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00