četvrtak, 16. maj 2019.  22:18h
Pročitano 3050 puta

Mašinska škola Pančevo pobednik republičkog takmičenja iz mehatronike

U Mašinskoj školi "Pančevo" u četvrtak, 16. maja, održano je prvo revijalno republičko takmičenje mašinskih škola Srbije za tehničare mehatronike, za učenike završnih godina.

Početak takmičenja iz mehatronike u Pančevu Početak takmičenja iz mehatronike u Pančevu Pančevo MOJKraj.rs

Takmičenje je organizovala Mašinska škola Pančevo u saradnji sa Zajednicom mašinskih škola Srbije a podržano je od Kompanije NIS Gaspromnjeft. Pobednik takmičenja je ekipa Mašinske škole Pančevo u konkurenciji od osam srednjih škola.

Učenici završnih godina na smeru mehatronike iz Pančeva, Lajkovca, Subotice, Novog Bečeja, Pirota, Kragujevca, Čačka i Beograda takmičili su se na prvom revijalnom takmičenju tehničara mehatronike u Pančevu.

 

Takmičari su prvo individualno radili test stručno teorijskih znanja, a zatim ekipno rešavali praktični zadatak kroz softversku simulaciju i povezivanjem pneumatske i električne instalacije i programiranjem kontrolera na trening tablama.

Učenici Mašinske škole iz našeg grada kažu da su se na redovnoj nastavi pripremali za ovo takmičenje, a mentor im je bila profesorka Danijela Vučić.

 

Revijalno takmicenje u mehatronici u Pancevu

Na slici: početak takmičenja iz mehatronike

 

Velimir Stefanović, učenik Mašinske škole Pančevo kaže da se za ovo takmičenje pripremao u okviru redovne nastave.

Cele godine smo se pripremali za ovo takmičenje. Puno mi znači što sam deo ekipe koja predstavlja školu na prvom takmičenju ovakve vrste. Na osnivanju smo, a iz naše škole tu smo samo nas dvojica, rekao je Stefanović.

Njegov partner u timu, Nikola Stojanov, učenik Mašinske škole Pančevo kaže da je priprema za ovo takmičenje ipak izlazila iz redovnog školskog programa.

Sklapali smo i šeme, to je oblast koja je više za fakultet, ali savladali smo i to. Očekujem da osvojimo neko od prva tri mesta, a veoma mi je bitno što smo ovde jer je prvo takmičenje, rekao nam je pre početka takmičenja Nikola Stojanov.

Revijalno.10

 

 

Smer tehničar mehatronike postoji u Srbiji već 11 godina, trenutno se izučava u 27 škola, a u 20 srednjih škola postoji kontinuitet u radu i imaju đake u četvrtoj, završnoj godini. Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo kaže da se prošle godine rodila ideja da se takmičenje u znanju iz mehatronike organizuje u jednoj od škola u Srbiji.

Mi smo bili jedna od pet škola u Srbiji koje su prve osnovale ovaj smer, a sada nam je pripala čast da se i prvo takmičenje iz mehatronike realizuje u našoj školi, rekao je Dojčinović.

 

IMG 20190516 094304

 

Profesorka Danijela Vučić koja predaje u Mašinskoj školi u Pančevu i koja je do nedavno bila republički koordinator za mehatroniku kaže da do sada nije bilo takmičenje iz mehatronike, jer je to bio obrazovni profil u ogledu.

Da bismo deci mogli da obezbedimo dodatna znanja, a većina njih traži nešto dodatno, to možete da uradite na dodatnoj nastavi ali bi bilo lepo da oni to pokažu i drugima i da dokažu da mogu da se nadmeću u znanju sa vršnjacima iz drugih škola. Rešili smo da ove godine probamo da organizujemo ovo takmičenje, a od sledeće godine nadamo se da će biti uvršteno u redovan kalendar takmičenja učenika srednjih škola. Bilo bi lepo da to sad postane redovna praksa jer bi na taj način u kontaktu bile sve škole koje imaju smer tehničar mehatronike. To su elektrotehničke škole, mašinske i tehničke škole, rekla je Danijela Vučić.

Zahvaljujući Kompaniji NIS Gaspromnjeft Mašinska školi je dobila najsavremeniji Kabinet za mehatroniku. Prepoznali su i koliko je važno da se održi i takmičenje u mehatronici. Snežana Lakičević iz NIS Gaspromnjefta kaže da nema ničeg lepšeg u poslu kad se od jedne ideje brzo stigne do realizacije.

Kada smo prošle godine došli ovamo da investiramo u kabinet za mehatroniku i kada smo radili na dopuni nastavnih programa kako bismo ih prilagodili potrebama naše Rafinerije u Pančevu, razgovarali smo i o tome kako bi bilo dobro da se organizuje i takmičenje iz mehatronike. Samo godinu dana kasnije ga i organizujemo. NIS Gaspromnjeft podržava i takmičenja mladih matematičara, fizičara, hemičara od nacionalnog nivoa do međunarodnih takmičenja i olimpijada. Zato se nadam da ćemo od iduće godine uspeti da stavimo ovo takmičenje u zvanični kalendar Ministarstva prosvete, kaže Lakićević.

Mašinska škola je takmičenje organizovala u saradnji sa Zajednicom Mašinskih škola Srbije, čiji predsednik Siniša Kojić kaže da je važno da privrednici podržavaju ovakve događaje.

Ono što je najveći kapital jeste privreda koja je ovde i svim stručnim školama osnovno uporište, fundament, baza jeste privreda. Mi postojimo radi privrede i interesovanje privrede za obrazovanje je egzistencijalno. Jednostavno, vi ste ti koji ste potrebni privredi, rekao je Kojić učenicima pred početak takmičenja.

Grad Pančevo aktivno radi sa škola na unapređanju znanja učenika i uvođenju novih smerova, rekla je Tatjana Božić, gradska većnica zadužena za obrazovanje.

Nismo tu samo da pomažemo i podržavamo škole, nego i da aktivno radimo sa školama na unapređenju teorijske i praktične nastave, ali i da radimo sa fabrikama koje kod nas grade svoje pogone. Važno je da u škole uvodimo nove obrazovne profile, kako ne bismo školovali generacije dece koje ne mogu da se zaposle. Naš cilj je da naša deca ostanu u našem gradu i moramo da idemo u korak sa savremenom naukom i tehnikom, rekla je mr Tatjana Božić.

Svečanom otvaranju takmičenja prisustvovali su i predstavnici privrede, kao i grada Pančeva.

 

IMG 20190516 093836

 

Cilj organizovanja takmičenja iz mehatronike je i da se od najboljih napravi reprezentacija Srbije koja će pokazati svoje znanje na takmičenjima ovakve vrste u Evropi i svetu.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.73 117.43 USD 107.59 108.24 CHF 120.67 121.40 SEK 9.97 10.03