petak, 4. septembar 2015.  17:35h
Pročitano 665 puta

Uvođenje nastave na romskom jeziku u osnovne škole (FOTO)

U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice AP Vojvodine, u Gradskoj upravi u našem gradu održan je sastanak na temu uvođenja nastave na romskom jeziku na teritoriji grada Pančeva.

Na sastanak su pozvani direktori 11 osnovnih škola u kojima se više od 15 učenika izjasnilo da želi da uči romski jezik kao izborni predmet Na sastanak su pozvani direktori 11 osnovnih škola u kojima se više od 15 učenika izjasnilo da želi da uči romski jezik kao izborni predmet Pančevo.MOJKraj.rs

Na sastanak su pozvani direktori 11 osnovnih škola u kojima se više od 15 učenika učenika izjasnilo da želi da uči romski jezik kao izborni predmet.

Sastanak je otvorio zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Levnajić u prisustvu Miodraga Radojkovića, člana Gradskog veća grada Pančeva zaduženog za obrazovanje koji je od predstavnice Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje na poklon dobio bukvar romskog jezika.

Saša Levnajić rekao je da gradska vlast ovim sastankom želi da pokaže jasnu nameru da podrži ovaj projekat koji inicira i finansira Ministarstvo prosvete i podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Sazvali smo ovaj inicijalni sastanak da utvrdimo koji koraci bi trebalo da budu preduzeti. Dobra volja grada Pančeva postoji i koliko god je u našoj moći pružićemo neophodnu podršku i pomoć, istakao je Levnajić.

Viša saradnica u Pokrajinskom sekretarijatu, zadužena za romska pitanja, Jelena Jovanović navela je da prethodne godine ova inicijativa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje u Pančevu nije zaživela zbog manjka zainteresovanosti, ali da je sada lokalna samouprava grada Pančeva inicirala ovaj sastanak:

Iskreno se nadam da će direktori koji su ovde prisutni dati podršku i motivisati učitelje i, pre svega, roditelje romske dece da iskažu potrebu da i u osnovnim školama neguju svoj maternji jezik, izjavila je Jelena Jovanović.

Od 1998. godine romski jezik se kao izborni predmet drži u osnovnim školama Autonomne pokrajine Vojvodine. Do sada je uveden u 42 škole i predaje ga oko 20 nastavnika. Pokrajinski sekretarijat radi na tome da obuči i stručno osposobi kadar za izvođenje nastave.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00