četvrtak, 3. septembar 2015.  21:51h
Pročitano 1606 puta

Uskoro i Pančevo u jedinstvenom sistemu javnog prevoza Beograda

Beograd i Pančevo mogli bi ubuduće da imaju jedinstven sistem javnog prevoza, biciklističku stazu preko Pančevačkog mosta i zajedničko predstavljanje na sajmovima turizma, poručili su danas gradonačelnici dva grada Siniša Mali i Saša Pavlov, nakon zajedničkog sastanka održanog u Pančevu.

Dvojica gradonačelnika posadili su drvo prijateljstva u parku Narodna bašta u znak dobre saradnje Dvojica gradonačelnika posadili su drvo prijateljstva u parku Narodna bašta u znak dobre saradnje Grad Pančevo

Na poziv gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova, gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali posetio je danas grad Pančevo.

Gradonačelnici i njihovi saradnici sastali su se u Gradskoj upravi Pančeva, a povod sastanka je saradnja dva grada u oblasti socijalne politike, komunalne delatnosti, infrastrukture, turističkog i privrednog razvoja oba grada. Dogovoreno je da će se nakon današnje posete formirati radni timovi koji će operativno raditi na realizaciji konkretnih aktivnosti za svaku oblast.

Izražavajući čast i zadovoljstvo povodom današnjeg sastanka gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da je pokrenuto nekoliko tema koje su od neposrednog interesa za saradnju dva grada i od velikog značaja za građane.

Dobili smo informaciju da u realizaciju kreće projekat "Beograd na vodi" i da  kroz realizaciju ovakvog projekta i Pančevo očekuje svoje pozitivne efekte, pre svega od upotrebe pančevačke građevinske operative, zatim izgradnje  obilaznice sa izgradnjom tangente i vezivanja za most Mihajlo Pupin, rekao je Pavlov.

Jedna od tema je i saradnja po pitanju infrastrukture, odnosno rešavanje pravno-imovinskih problema, koje je Pančevo godinama unazad imalo u vezi sa svojim izvorištima vode. 

Koristim ovu priliku da još jednom izrazim veliku zahvalnost u ime svih građana Pančeva i svoje lično ime za pomoć koju nam je grad Beograd pružio kada je u Pančevu postojao ozbiljan problem sa vodosnabdevanjem. Ta pomoć će se nastaviti kroz ove ostale instance, odnosno kroz pravno-imovinsko sređivanje situacije u katastru i mogućnosti da grad Pančevo, odnosno javno-komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" može da nastavi da koristi sredstva iz KFW kredita za  vodosnabdevanje i vodosnabdevanje naseljenih mesta, rekao je Pavlov. 

Bilo je još mnogo tema, vezano za predstavljanje grada Pančeva kroz turističku ponudu grada Beograda, u vezi zgradnje biciklističkih staza i još mnogo stvari koje će biti obelodanjene onda kada one budu konkretizovane. 

Predstavljalo mi je veliko zadovoljstvo da smo u ovih sat vremena mogli da pokrenemo mnoge teme  i  ovu posetu smatram istorijskom, jer je za poslednjih 20 godina ovo prva radna  poseta gradonačelnika prestonice našem gradu, izjavio je ovim povodom na konferenciji za medije gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali, zahvaljujući se na gostoprimstvu, istakao je da zbog geografske povezanosti dva grada bi trebalo što više da sarađuju, kako bi se prevashodno poboljšao kvalitet života građana i u Beogradu i u Pančevu.

Otvarali smo mnoštvo tema koje verovatno čekaju decenijama neku realizaciju. Grad Beograd će naravno uvek biti na raspolaganju gradu Pančevu. Radićemo na tome da objedinimo sistem javnog prevoza i u Pančevu i u Beogradu. Veliki broj ljudi iz Pančeva radi u Beogradu, taj sistem nije dobro definisan, takođe i veliki broj Beograđana dolazi u Pančevo. Mislim da bi jedinstven tarifni sistem, jedinstven sistem javnog prevoza umnogome olakšao taj transport. Razgovarali smo o tome da produžimo liniju 108, da sredimo stajališta duž Pančevačkog puta koja su sada dosta neugledna. Naravno, ukoliko to rešimo kako treba, rešićemo i problem nelegalnog prevoza koji opterećuje grad Beograd i grad Pančevo, rekao je Mali.

Druga velika tema je bila biciklistička staza i biciklisti. 

Jedan zahtev biciklista je da povežemo grad Pančevo i grad Beograd. Problem je Pančevački most i videćemo da kroz izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućimo da jedna traka bude tzv. kolsko-biciklistička, da mogu da je koriste i biciklisti i vozila. Ukoliko to uspemo, onda ćemo spojiti i Beograd i Pančevo i tako pomoći i biciklistima, a opet unaprediti i odnose između dva grada, objasnio je Mali.

Treća velika tema je bila turizam i Mali je podsetio da je u gradu Beogradu za prvih šest meseci bilo 14 posto više turista nego prošle godine u isto vreme, broj noćenja je porastao za 22 posto, znači da onaj ko dođe u Beograd duže ostane u Beogradu. 

Ako je već došao u Beograd nema razloga da jedno popodne ili jedan dan ne provede u Pančevu. Pančevo ima mnogo da ponudi, imate sada filmski festival, imate Vajfertove dane, imate industrijsko nasleđe, imate veliki broj lokacija gde se veliki broj filmova snimao koji su poznati, gde i gosti Beograda i Beograđani mogu i žele da posete, tako da ćemo sigurno napraviti jedan čvršći odnos između Turističke organizacije Beograda i Pančeva i da radimo na tome da se zajedno predstavljamo na sajmovima, da radimo na tome da onaj ko dođe u Beograd, dođe u Pančevo i obrnuto, rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je dodao da je Grad Beograd pre nekoliko sedmica formirao dve slodobne zone. – Prva slobodna zona je formirana u Obrenovcu, dok će druga biti na Paliluli, a oslanjaće se na Grad Pančevo, gde će imati priliku da se zapošljavaju i građani Pančeva. Istakao je da Beograd stoji Pančevu na raspolaganju za sva pitanja i iskustva vezano i za javno privatno partnerstvo i za uvođenje sistema objedinjene naplate koji u Beogradu više godina funkcioniše i najavio početak mnogo intenzivnije saradnje i mogućnost ponovnog susreta do kraja godine.

Nakon sastanka, dva gradonačelnika posadili su drvo prijateljstva u parku Narodna bašta u znak dobre saradnje i sećanja na ovu posetu.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00