sreda, 17. april 2019.  18:53h
Pročitano 662 puta

Manifestacija Dani suncokreta biće održana 7. i 8. juna

Manifestacija Dani suncokreta u Pančevu biće održana 7. i 8. juna, a odlukom Gradskog veća i ove godine proglašena je gradskom manifestacijom.

Dani suncokreta u Pančevu biće održani 7. i 8. juna 2019. godine Dani suncokreta u Pančevu biće održani 7. i 8. juna 2019. godine N.S.

Manifestacija promoviše pčelarsku proizvodnju i ukazuje na značaj suncokretove paše, koja je najbolja u banatskom kraju a posredno ukazuje i na važnost očuvanja životne sredine i smanjenje upotrebe pesticida koji ugrožavaju pčele u vreme cvetanja.

Prema planu biće postavljeno dvadesetak štandova na trgu ispred Privredne banke Pančevo na kojima će svoje proizvode izložiti pčelari i kompanije koje se bave proizvodnjom pčelarske opreme od 9.30 do 20 sati. Pored predstavnika pčelarskih organizacija iz Srbije na manifestaciji će biti i predstavnika iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. 

U pratećem programu manifestacije biće organizovan kulturno-umetnički i zabavni program, predavanja za pčelare ali i izložba dečjih radova na temu meda i pčela. 

“Dani suncokreta” su manifestacija koja prvenstveno afirmiše med od suncokreta, jer je suncokret karakterističan za Banat. Suncokretova paša je jedna od ozbiljnijih poslednjih paša u Banatu i Vojvodini i u zavisnosti od vremenskih uslova uglavnom se odvija u junu i početkom jula. Suncokretova paša je izuzetno važna za pčelare, jer pčele uglavnom prezimljavaju na suncokretovom medu.

Manifestacija je u Pančevu po prvi put organizovana 2018. godine, u organizaciji Društva pčelara - podružnica Pančevo uz podršku Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine i Turističke organizacije Pančevo.

Manifestaciju “Dani suncokreta” i ove godine podržala je Turistička organizacija Pančevo jer je ovo ujedno i jedna od većih pčelarskih manifestacija u Južnom Banatu.

Organizator je Društvo pčelara podružnica Pančevo u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pančevo.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00