petak, 12. april 2019.  10:34h
Pročitano 764 puta

Mašinska škola Pančevo: počelo regionalno takmičenje iz robotike

U Mašinskoj školi u Pančevu jutros je počelo šesto regionalno takmičenje učenika srednjih škola u programiranju robota,  za region sever.

Mašinska škola Pančevo domaćin je regionalnog takmičenja iz robotike Mašinska škola Pančevo domaćin je regionalnog takmičenja iz robotike Pančevo MOJKraj.rs

Učestvuje sedam timova sa po dva člana i po jednim mentorom. Mašinska škola Pančevo ima tri ekipe, a srednje škole PTSC Besedeš Jožef iz Kanjiže i srednja Tehnička škola iz Sombora po dve ekipe učenika.

Mašinska škola Pančevo po prvi put je domaćin takmičenja, ali učenici škole od početka su učesnici.

 

0 masinska takmicenje robotika

 

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo kaže da organizovanje ovakvog takmičenja puno znači jer učenici imaju u redovnoj nastavi robotiku, a ovde imaju priliku i da odmere svoje znanje.

Robotika je danas veoma važna i dobija na sve većem značaju u primeni u svetu, u industriji naročito.  Robotika se dosta koristi u industriji. Đaci kod nas stiču znanja vezana za programiranje robota, za upravljanje robotima. Princip rada robotske ruke i samog robota uvek je isti, bitna je logika. Mi se trudimo da đake naučimo logici, programiranju i da primene u znanje u praksi, rekao je direktor Dojčinović.

 

profesor milenkovic

 

Nenad Milenković, profesor iz Mašinske škole Pančevo zadužen za predmete mikrokontroleri kaže da je priča oko robotike upravo i krenula pre jedno šest godina, kada je pokrenuto takmičenje srednjoškolaca u ovoj oblasti.

Puno smo od tada napredovali. U početnim pričama bili su zastupljeni lego roboti, a sad već imamo i robote koje izrađujemo sami, sa delovima i elementima koje upotrebljavamo iz različitih delova. Zadaci na ovom takmičenju su osmišljeni u kontekstu sklapanja samog robota i njegovog programiranja. To znači da njihova maštovitost treba da dođe do izražaja gde elementi koji su im na raspolaganju mogu biti upotrebljeni u kontekstu rešavanja zadatka. To je prvi konstruktivni deo, a drugi deo je samo programiranje koje može biti urađeno korišćenjem više programa. Oni konkretno koriste Mindstorms EV3 u kojima primenjuje različite blokove programiranja, objasnio je profesor Milenković.

 

ekipe iz kanjize i sombora

 

Učenici nisu imali preveliku tremu pred početak takmičenja, jer kažu da su se tokom školske godine pripremali za sklapanje i programiranje robota i za praktičan rad.

Filip Šaponja je učenik 4. razreda Mašinske škole Pančevo i po prvi put učestvuje na ovom takmičenju.

Imali smo tokom cele godine pripreme. Tokom vežbanja bilo je mnogo uspona i padova ali šta smo uradili, znaćemo po završetku takmičenja, rekao je Šaponja.

Dragan Krga iz Srednje tehničke škole iz Sombora takođe je prvi put na takmičenju iz robotike.

Interesuje me robotika. Utrošili smo mnogo vremena da uvežbamo nešto pa se nadam da ćemo postići dobar rezultat, rekao je Krga.

 

IMG 20190412 092245

 

Takmičenje će trajati čitav dan, a rezultati će biti poznati u večernjim satima.

Prve tri najbolje ekipe plasiraće se na republičko takmičenje iz robotike koje će se održati u Beogradu.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00