sreda, 2. septembar 2015.  18:42h
Pročitano 2236 puta

Dušan Milojkov krenuo na put stazama Miloša Crnjanskog

Dušan Milojkov, biciklista iz Pančeva, danas je započeo novu avanturu – krenuo je na put biciklom po Rimu stazama Miloša Crnjanskog. U Pančevo će se vratiti 20. septembra.

Dušan Milojkov, biciklista iz Pančeva danas je krenuo na put biciklom po Rimu stazama Miloša Crnjanskog Dušan Milojkov, biciklista iz Pančeva danas je krenuo na put biciklom po Rimu stazama Miloša Crnjanskog D.Milojkov

Kako Milojkov kaže, svetsku istoriju predstavljaju antička Grčka, moderna Francuska i renesansna Italija. 

Prva dva navedena grada želeo sam da upoznam i o njima da pišem. U glavni grad Grčke svojim biciklom stigao sam 2004. godine, a Francuske 2013. godine. O tim putovanjima objavio sam dve knjige. Isto to želim da učinim i sa Rimom i da vozim bicikl glavnim gradom Italije, rekao je na početku putovanja Milojkov.

Za ostvarenje te ambicije nadahnuće je pronašao u Milošu Crnjanskom. Poznati srpski pisac bio je u Rimu pred početak Drugog svetskog rata jugoslovenski diplomata. U tom periodu Italija je bila prva zemlja u kojoj su maršem na Rim fašisti došli na vlast. 

Misleći, da će u ratu Rim stradati, Crnjanski je doneo odluku da grad obilazi i biciklom. Inspirisan time polažem nade u ostvarenje svoje želje, da odem u taj tromilionski grad i uradim isto, da kao on i ja sakupim materijal za svoju trinaestu knjigu iz edicije putopisa, priča dalje Milojkov.

Na sreću svih ljudi koji vole kulturu i umetnost, Rim je jedan od malobrojnih značajnih evropskih gradova koji je iz rata izašao gotovo netaknut, pa je razumljivo što je centar grada sačuvan u baroknom i renesansnom stilu. 

Milojkov kaže da se prošle godine navršilo 120 godina od rođenja velikog srpskog pisca, koji je u knjizi „Kod Hiperborejaca“ vožnju rimskim ulicama predivno opisao. 

Želja mi je da se Rimom, kao Crnjanski i ja vozim, biciklom, da pišem i fotoaparatom da napravim bezbroj fotografija od kojih će mnoge biti upotrebljene za ilustraciju mog novog putopisa pod nazivom “Biciklom po Italiji i Rimu”, kaže naš sagovornik. 

Dušan Milojkov očekuje da će se sa puta po Italiji vratiti u Pančevo 20. septembra.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00