utorak, 19. mart 2019.  22:31h
Pročitano 1606 puta

Marijane Franke-Grikš gostovaće u Beogradu

U maloj Sali Kolarca u Beogradu, u petak, 22. marta u 18.30 časova biće održano uvodno besplatno predavanje na temu Sistemske Konstelacije primenjene na polju pedagogije.

Marijane Franke Grikš Marijane Franke Grikš privatna arhiva

Predavač će biti Marijane Franke-Grikš, jedna od pionira metode Poretka Ljubavi primenjenog u školskoj učionici, i autorka knjige nedavno objavljene u Srbiji "Ti si jedan od nas!".

Biće to jedinstvena prilika da se čuje i vidi vrhunski stručnjak iz oblasti Konstelacija, žena koja sa puno umešnosti i jednostavnosti uzima za ruku onoga koji je pruži, i vodi roditelje, učenike i nastavnike kroz gustu šumu problema do rešenja.

Marijane Franke je o svojoj knjizi rekla da je svrha deljenja njenog iskustva da se istakne kako zakoni porodice, koji prate i odrasle i učenike, žive u učionici i kako samo uvažavanje porodica – van bilo kakvog oblika terapeutskog rada – može da bude korisno u stvaranju i održavanju isceljujućeg i sigurnog socijalnog okruženja u razredu. 

Nema sumnje da je „sistemska obuka” pripremila decu da se međusobno slažu i ponašaju sa znatno više poštovanja i prijemčivosti. Pored toga, pružila im je nove mogućnosti za njihove korake u svetu obrazovanja, kako u timu tako i samostalno. Istovremeno, roditelji učenika saopštili su da su dobili mnoge ideje i podstreke iz onoga što su im rekla njihova deca. Mnogi roditelji počeli su da isprobavaju te nove ideje i one su im pomogle da se više poštuju, a u nekim slučajevima čak su ih odvratile od atmosfere nasilja prema njihovoj deci, što svakako nije uobičajeno, kaže Marijane Franke.

 

0 Mariane Franke Gricksch knjiga foto privatna arhiva

 

Marijane Franke Grikš o putu za drugačiji koncept škole

Da li postoji škola gde nema nasilja, u kojoj đaci s radošću stiču znanje poštujući svoje profesore? Deluje utopijski, ali nije nemoguće, bar prema dugogodišnjoj i bogatoj praksi koju je opisala u knjizi „Ti si jedan od nas” Marijane Franke Grikš, savetnica mnogih svetskih vlada u oblasti obrazovanja i vaspitanja. 

Bert Helinger o knjizi

Ovo je posebna knjiga. Sadrži obilje iskustava i bliska je svakodnevnom životu. Puna je primera koji su impresivni i ulivaju nam nadu. Teraju nas da se i sami oprobamo. Istovremeno je jasan i praktičan vodič za roditelje i nastavnike, rekao je Bert Helinger, utemeljitelj metode porodičnog poretka, za knjigu „Ti si jedan od nas” autorke Marijane Franke Grikš kada je izdata u Nemačkoj. 

Povodom promocije knjige autorka će u Beogradu na Kolarčevom narodnom univerzitetu 22. marta održati predavanje i radionicu o upotrebi metode porodičnih konstelacija (kod nas poretka) u pedagoškom radu. Knjigu je prevela Ivana Marković, potvrdivši tako da ima dobar njuh za knjige koje pomeraju granice, piše Dnevnik

Inače, Marijane Franke Grikš je tokom 25 godina radila kao nastavnik u školi i tokom svoje nastavničke karijere uporedo se bavila i terapeutskim radom, psihoterapijom i konstelacijama prema metodi Berta Helingera.

Misli i učenje Berta Helingera koje sam iskustveno doživela na mnogim radionicama, imale su najtrajniji učinak na decu. Ona su potpuno preobrazila način na koji su videla svoj dom i svoju školu. S tim novim načinom sagledavanja sveta, bilo je lako i nadahnjujuće razmeniti i primeniti ono što sam naučila, izjavila je Marijane Franke Grikš.

Ono što je Marijane primetila je da su primenom ove metode nakon kraćeg vremenskog perioda deca s neverovatnim entuzijazmom počela da rade domaće zadatke, donoseći nove ideje, znanje i sugestije za razrešenje problema za koje nikad nije mislila da su mogući. Primena ove metode uključuje zone ličnog razvoja deteta u kući i školi, kao i suštinski aspekt škole same po sebi: pitanja efkasnosti učenja, bavljenja novim područjima znanja i tehnikama učenja koje uključuju maštu... Nije zaobiđeno ni suočavanje s agresivnošću u školi...

Korišćenjem metoda porodičnog rasporeda deca su bila u stanju da fizički osete vezu s porodicom iz koje potiču i bila su u položaju da s ljubavlju dožive svoj odnos s majkom, ocem, braćom, sestrama i prijateljima. Naučila su dobru stranu loših stvari i videla da su njihovi roditelji ljudska bića. Deca su uspela da nauče sve te stvari bez ikakvih udžbenika ili testova. Sistemski rad u školi može da otvori put za potpuno novi koncept škole u kojem je ona sastavni deo stvarnog života i u kojem iskustvo služi kao osnova za učenje, otkrila je Marijane Franke Grikš.

 

0 predavanje kolarac

Autor:  Marina Jablanov Stojanović/Dnevnik/C.S.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00