sreda, 13. mart 2019.  20:47h
Pročitano 1152 puta

Predstavljeni programi i mere zapošljavanja za 2019. godinu

U Gradskoj upravi grada Pančeva danas, 13. marta, je održana prezentacija programa i mera zapošljavanja za 2019. godinu u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje i Gradske uprave grada Pančeva.

Predstavljanje programa i mera Službe za zapošljavanje Predstavljanje programa i mera Službe za zapošljavanje Pančevo MOJKraj.rs

Tim povodom su u Pančevu bili zamenik direktora NSZ Petar Jarić i Aleksandra Mišković iz pokrajinske službe za zapošljavanje.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Saša Pavlov i direktor Filijale Pančevo NSZ Đorđe Lukač, a članica Gradskog veća grada Pančeva Suzana Jovanović prisutnim privrednicima i gostima predstavila je Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Javne pozive su prezentovale Zorica Debeljački, načelnica Odeljenja za razvoj preduzetništva i Zorica Maksimović, savetnica za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Pavlov je pozdravljajući prisutne istakao značaj današnjeg skupa u Pančevu kako bi predstavili mere kako na nacionalnom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, koje su od najvećeg interesa i značaja za građane, a koje se na svim nivoima sprovode u cilju pospešivanja stanja na tržištu rada, povećanja zapošljivosti, uz kreiranje povoljnog privrednog ambijenta, radi otvaranja novih radnih mesta.

Najveći prioritet grada Pančeva je smanjenje broja nezaposlenih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta. Zato smo u prethodnom periodu radili na tome da potpuno opremimo Severnu industrijsku zonu i otvorimo je za investitore, koji će kroz realizaciju investicija otvoriti nova radna mesta za građanke i građane Pančeva. Rezultati su tu, i u narednom periodu će se konkretno odraziti i na povećanje broja zaposlenih lica u Pančevu. Uporedo sa aktivnostima usmerenim ka privlačenju investicija, paralelno i u kontinuitetu, lokalna samouprava kroz privredni dijalog i saradnju sa svim relevantnim institucijama i subjektima donosi i sprovodi prateće mere oličene i definisane Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, koje realizuje Gradska uprava grada Pančeva i Savet za zapošljavanje grada Pančeva, a u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lokalnim akcionim planom zapošljavanja u 2019. godini utvrđeni su prioriteti aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu kroz 11 mera i programa, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Zamenik direktora NSZ Petar Jarić je naglasio da je pred nama kao i svake godine situacija da zajedno nastupimo kako bismo mogli da odgovorimo jednom ozbiljnom zadatku, a to je smanjenje nezaposlenosti. 

U skladu sa tim je i cilj ovih prezentacija koje mi organizujemo na teritoriji cele Srbije, pa smo sada u Pančevu, a cilj nam je da kroz prezentaciju predstavimo mere i aktivnosti koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a opet prateći politiku i načela Vlade Republike Srbije, rekao je Jarić.

Detalje o Lokalnom akcionom planu, merama i javnim pozivima predstavila je Suzana Jovanović, članica Gradskog veća za rad zapošljavanje i socijalnu politiku.

Za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koje su predviđene Akcionim planom za 2019. godinu, planirana su sredstva u iznosu od 54.591.100 dinara. Ako znamo da je prethodne godine izdvojeno ukupno 32.131.505 dinara, jasno se vide napori lokalne samouprave u konstantnom unapređenju mera, kako kroz uvećanje finansijskih sredstava, tako i kroz uvođenje novih mera. U 2019. potpuno nova mera je otvaranje novih radnih mesta za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, opredeljeno je značajno više finansijskih sredstava za samozapošljavanje, i nadamo se Sporazumu sa NIS-om, za veliki broj srednjoškolaca, pre svega zanimanja koja su nova u srednjim školama, a prema potrebama NIS Rafinerije nafte u Pančevu, istakla je Suzana Jovanović.

Konkursi Grada Pančeva prema Lokalnom akcionom planu zapošljavanja biće raspisani naredne nedelje.

 

IMG 20190313 111000

 

Nacionalna služba za zapošljavanje je za 2019. godinu raspisala 12 javnih poziva i konkursa koji se odnose na realizaciju finansijskih programa i mera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini, a nalaze i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Opredeljenim sredstvima u visini od 4,55 milijardi dinara planirano je da se, na nivou države, obuhvati oko 135.600 nezaposlenih, uključujući i 7.400 osoba sa invaliditetom. Ovim sredstvima dodaće se i novčana sredstva iz pretpristupnih fondova EU, ali i značajna sredstva lokalnih samouprava.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00