nedelja, 10. mart 2019.  21:08h
Pročitano 2465 puta

Gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi svake srede od 9 do 12 sati

U Pančevu se svake srede od 9 do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta organizuje gradska akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Među davaocima krvi bilo je i zaposlenih u pančevačkoj Službi za transfuziju Među davaocima krvi bilo je i zaposlenih u pančevačkoj Službi za transfuziju Pančevo MOJKraj.rs

U poslednjoj akciji, 6. marta, krv u Pančevu dalo je 56 davalaca. Od tog broja starih davalaca je 27, a čak 29 je novih davalaca. 

Neki od njih su višestruki davaoci, davali su krv ranije, ali su za našu bazu podataka novi. Iznenađeni smo brojem davalaca, jer je u odnosu na prethodne akcije u pitanju povećanje broja davalaca u toku jedne akcije. Nadamo se da će broj davalaca povećavati sa svakom narednom akcijom, rekla je dr Zorana Budakov - Obradović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Među dobrovoljnim davaocima ovaj put bilo je i četvoro zaposlenih iz pančevačke Službe za transfuziju, neki već drugi ili treći put otkako se primenjuje novi Zakon o transfuziološkoj medicini i akcije organizuju u Crvenom krstu.

 

 

0 transfuziolozi iz panceva redovni su davaoci krvi

 

Jedna od njih je i dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične tranfuzije. Kako kaže, i dalje mogu da čuju po neki komentar davalaca da im je neobično što se akcije davanja krvi ne sprovode više u Službi za transfuziju, ali da naravno podržavaju sprovođenje novih zakona i novu ulogu Crvenog krsta da bude organizator ovih akcija. 

Kao volonter sam i predsednik Komisije za dobrovoljno davanje krvi Gradske organizacije Crvenog krsta u Pančevu, pa u toj ulozi ali i kao transfuziolog koji je 20 godina rukovodio odsekom koji se bavio dobrovoljnim davalaštvom krvi, želim da podržim Crveni krst Pančevo u svim aktivnostima. I sama sam danas dala krv. Jeste mi malo neobično, iz emotivnih razloga, jer u srcu se još nismo odrekli tog posla, ali prihvatamo sve promene koje su došle. Pozvala bih sve naše davaoce, koji do sada nisu dali krv ovde u prostorijama Crvenog krsta, da nađu vremena i dođu ovde u Crveni krst i daju krv. Drago mi je zbog svih onih koji su od 1. septembra nastavili da dolaze i daju krv sada u Crvenom krstu. Znam da je davaocima najveći problem što je vreme u kojem mogu da daju krv, sredom od 9 do 12 sati, dosta skraćeno u odnosu na ono što je bilo kod nas u Transfuziji, ali kapaciteti i mogućnosti pokrajinskog Zavoda u odnosu na broj ljudi koje šalju na terene su tolike. Ono što svi primećujemo je da mali broj ekipa ide po celoj Vojvodini i sakuplja krv. Njihove mogućnosti nisu veće u ovom trenutku. Da li će se broj ekipa povećati za sada nemamo to saznanje, rekla je dr Radmila Railić Ristovska.

Ono što je sve uočljivije, ali su lekari i očekivali da će se desiti, jeste pad u broju prikupljenih doza krvi otkako je došlo do reorganizacije Službe za transfuziju.

 

akcija davanja krvi 6 marta u pancevu

 

Dr Radmila Railić Ristovska kaže da je stanje po pitanju zaliha krvi u Službi za transfuziji očekivano, desio se pad u broju prikupljenih doza od trenutka otkako je pokrajinski Zavod preuzeo da sakuplja krv u Pančevu. 

Od 1. septembra do 31. decembra imamo statistiku koja pokazuje da je opao broj prikupljenih jedinica krvi. To se odrazilo i na količine krvi kojima raspolažemo, ali ne samo zbog Pančeva nego i u celoj Vojvodini. Sakupljeno je 8.300 doza krvi manje na nivou Vojvodine. To je nešto što je očekivano nakon reorganizacije, ali je i otežalo naš rad u Transfuziji. Raspolažemo manjim rezervama krvi. Kriterijumi za primenu transfuzije krvi su strožiji. Na sreću, do sada nismo odlagali operativne programe, manje restrikcije su pravljene kod pacijenata gde je to bilo moguće, pre svega su u pitanju internistički pacijenti, objasnila je dr Railić Ristovska.

Raspored akcija dobrovoljnog davanja krvi u Pančevu:

Sreda, 13. mart 

- U prostorijama Crvenog krstu u Pančevu, od 9 do 12 časova,
- U Medicinskoj školi u Pančevu, od 13 do 15 časova

Četvrtak, 14. mart 

- U Rafineriji nafte u Pančevu, od 8:30 do 11 časova,
- U Ekonomskoj školi u Pančevu, od 11:30 do 13 časova.

I dr Zorana Budakov- Obradović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine koja putuje po pokrajini i prikuplja krv potvrdila je da se svuda primećuje pad u broju davalaca i nezadovoljstvo zbog novog načina organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi.

S obzirom da je od prošle godine počelo sprovođenje novog Zakona o transfuzijskoj medicine, kako mi zaposleni ali i ostale kolege u ostalim transfuziološkim službama, ali i davaoci kao naši najvažniji članovi smo se susreli sa jednom novom situacijom koja je za sve nas bila malo začuđujuća, a po nekim situacijama i nerealna. Pojavio se pad u broju dobrovoljnih davalaca, u nekim sredinama čak i do 40%. Kako vreme odmiče, davaoci se polako adaptiraju na novonastalu situaciju. Videli su da je izmena i primena zakona bila neizbežna. I mi kao zaposleni i ostale kolege u drugim centrima se polako uhodavamo i prilagođavamo novim tokovima. Činjenica je da deficit krvi zbog pada davalaštva je očit kod nas u Zavodu za transfuziju, a najviše se oseti u našim transfuziološkim službama. Činjenica je da davaoci redovno i dalje pominju ovakav način davanja krvi kao nedostatak, jer su ranije mogli da daju krv kada god oni to žele, kojim god danom kada njima zatreba, što je i njihovo pravo. Ipak, mi smo tu nemoćni. Tu smo da ih saslušamo, da kažemo da ni nama nije lako, ali da je trenutno tako, kaže dr Budakov Obradović.

Istraživanje Crvenog krsta Srbije o znanjima, stavovima i ponašanjima davalaca krvi koje je sprovedeno 2017. godine govori da broj žena među davaocima krvi raste, posebno u mlađoj populaciji. Prosečni davalac krvi u populaciji studenata u Srbiji je studentkinja, starosti 27 godina koja je dala krv 4 puta u redovnim intervalima i ima davaoce krvi među porodicom i  prijateljima. 

U akciji u Pančevu 6. marta od 56 davalaca, bilo je 20 žena koje su dale krv.

U ovom poslu sam više od deceniju i u davalaštvu dominiraju muškarci. Ipak, primećujemo da se povećava broj žena, kao i u ostalim aspektima, u koje se žene uključuju, što je pozitivna stvar. Akcenat je naravno na mladim i zdravim ženama, da ih u što većem broju uključimo u davalaštvo. Taj trend žena u dobrovoljnom davalaštvu se povećava, potvrdila nam je dr Zorana Budakov - Obradović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Milica Todorović, sekretarka Gradske organizacije Crvenog krsta u Pančevu kaže da poslednjih godina sve više žena daje krv, a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu. 

Trend povećanja broja žena kako u strukturama Crvenog krsta, među volonterima i među davaocima krvi je u skladu sa promišljanjima Federacije Crvenog krsta u smislu da rodna jednakost zaista vodi ka jačoj i homogenijoj humanitarnoj akciji, odnosno ka dovoljnom broju jedinica krvi koje zajednički obezbeđujemo i na ovakav način, rekla je Todorović.

Tokom 2019. godine, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 191 državi kontinurano će raditi na usvajanju mera koje treba da doprinesu rodnoj jednakosti u svim svojim kapacitetima. Više od polovine svetske populacije čine žene, a u Srbiji žene čine 52% stanovništva sa tendencijom da ta činjenica bude reflektovana u svim sferama života. 

Za Pokret Crvenog krsta različitost donosi kvalitet. Jednakim učešćem i žena i muškaraca u Crvenom krstu ne obezbeđuje se samo rodna jednakost i ravnopravnost već se povećava efikasnost i efektivnost našeg rada i doprinosa društvu, kaže Milica Todorović. 

Formirana je i Globalna mreža Žena lidera u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pod nazivom GLOW Red - „Sijaj crvenom (bojom)“ koja će umnogome poboljšati aktivnosti na ovom planu.

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15