utorak, 5. mart 2019.  16:11h
Pročitano 700 puta

“Dame u Crvenom krstu” – akcija dobrovoljnog davanja krvi u nedelji obeležavanja Dana žena

Iz Crvenog krsta Pančevo pozivaju sugrađanke da posete Gradsku akciju dobrovoljnog davanja krvi koja se održava u sredu, 6. marta od 9 do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta, a koju, u susret obeležavanju Međunarodnog dana žena posvećujemo ženama, dobrovoljnim davaocima krvi i volonterkama Crvenog krsta Pančevo, svih generacija.

Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu detalj s plakata

Upravo solidarnost žena i njihova posvećenost humanim vrednostima je vrlina koja vraća nadu i osmeh na lica onih kojima je podrška namenjena. 

Istraživanje Crvenog krsta Srbije o znanjima, stavovima i ponašanjima davalaca krvi koje je sprovedeno 2017. godine govori da broj žena među davaocima krvi raste, posebno u mlađoj populaciji. Prosečni davalac krvi u populaciji studenata u Srbiji je studentkinja, starosti 27 godina koja je dala krv 4 puta u redovnim intervalima i ima davaoce krvi među porodicom i  prijateljima. 

Poslednjih godina je sve više žena davalaca krvi a ovaj trend prati i povećanje broja mladih volonterki pri Crvenom krstu. Trend povećanja broja žena kako u strukturama Crvenog krsta, među volonterima i među davaocima krvi je u skladu sa promišljanjima Federacije Crvenog krsta u smislu da rodna jednakost zaista vodi ka jačoj i homogenijoj humanitarnoj akciji, odnosno ka dovoljnom broju jedinica krvi koje zajednički obezbeđujemo i na ovakav način.

Tokom 2019. godine, nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u 191 državi kontinurano će raditi na usvajanju mera koje treba da doprinesu rodnoj jednakosti u svim svojim kapacitetima. 

Više od polovine svetske populacije čine žene, a u Srbiji žene čine 52% stanovništva sa tendencijom da ta činjenica bude reflektovana u svim sferama života. 

Za Pokret Crvenog krsta različitost donosi kvalitet. Jednakim učešćem i žena i muškaraca u Crvenom krstu ne obezbeđuje se samo rodna jednakost i ravnopravnost već se povećava efikasnost i efektivnost našeg rada i doprinosa društvu. 

Formirana je i Globalna mreža Žena lidera u Pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca pod nazivom GLOW Red - „Sijaj crvenom (bojom)“ koja će umnogome poboljšati aktivnosti na ovom planu, saopšteno je iz Crvenog krsta Pančevo.

U ime sekretarijata Crvenog krsta Pančevo, poštovanim sugrađankama čestitamo Dan žena.

Autor:  Saopštenje Crvenog krsta Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00