petak, 15. februar 2019.  17:46h
Pročitano 1332 puta

Pčelari Pančeva obeležili svoju slavu Sretenje

Udruženje pčelara podružnica Pančevo obeležilo je svoju slavu, Sretenje, skupom pčelara iz Pančeva i okolnih mesta. 

Pčelari Pančeva obeležili svoju slavu Sretenje Pčelari Pančeva obeležili svoju slavu Sretenje N.S.

Svake godine u februaru, na Sterenje, pančevački pčelari se sastaju da analiziraju rezultate iz prethodne godine i dogovore se u vezi sa aktivnostima u godini koja dolazi. 

Na današnjoj svečanosti pojedincima koji su u toku prošle godine doprineli razvoju pčelarstva u Pančevu uručene su zahvalnice i priznanja, kao i prijateljima Udruženja.

 

IMG 17a25e8f2eb2e3a3a6fe437c2fca2ecf V

 

Zahvalnica je uručena i Turističkoj organizaciji Pančevo koja je prošle godine pomogla u organizaciji prve manifestacije Dani suncokreta.

Turistička organizacija Pančevo i ove godine zajedno s Udruženjem pčelara će organizovati još veću i bogatiju manifestaciju Dani suncokreta. Ona će biti organizovana početkom jula, kazao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

 

IMG ab3fb506ae3c64c614d7374533ae38c6 V

 

Kao i svake godine, osim članova ovog društva, proslavi slave Sretenje prisustvuje i veliki broj zvanica iz drugih mesta. Bilo je pčelara iz celog Južnog Banata ali i iz Kamenova, mesta koje je smešteno u blizini Petrovca na Mlavi i koje je nadaleko poznato po pčelarstvu. Za Kamenovo se kaže da je “najslađe” selo na svetu, a zvanično je proglašeno za selo meda. Najveći broj meštana se bavi pčelarstvom, a nekoliko gazdinstava ja među vodećim u  državi. Pčelari iz ovog mesta redovni su gosti pančevačkih pčelara na slavi, ali i drugim dešavanjima koja organizuju.

 

IMG c570db2483d57b6fa7517f9f90efe955 V

 

Po narodnom verovanju, na Sretenje počinju da „rade“ pčele odnosno pčele počinju biološke aktivnosti za opstanak, što znači da matice polažu više jaja da bi se mlade pčele izlegle i pripremile za prolećnu pašu. Poznato je da je Sretenje baš zbog toga i slava Udruženja pčelara u Pančevu.

Udruženje pčelara iz Pančeva postoji 106 godina i među najvećima je u Vojvodini. Tokom zimskog perioda Udruženje organizuje desetak predavanja sa iskusnim i priznatim predavačima, kao i više okruglih stolova čija je tema pčelarstvo i tehnike pčelarenja.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00