ponedeljak, 4. februar 2019.  17:34h
Pročitano 650 puta

Pančevo na konferenciji „Vojvodina u 2019“

Konferencija pod nazivom "Vojvodina u 2019." održana je 4. februara u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Konferencija koju organizuju magazini "Diplomacy&Commerce" i ”The Economist, kao i kompanija "Color Media Communications", postala je prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini. 

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva bio je jedan od učesnika panela u Novom Sadu Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva bio je jedan od učesnika panela u Novom Sadu Grad Pančevo

Kao i prethodnih godina, konferencija je okupila predstavnike i članove Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasadore, ekonomiste, predstavnike lokalnih samouprava i vodeće privrednike iz Vojvodine. 

Konferenciju su otvorili Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine. 

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade je istakao da je konferencija „Vojvodina u 2019" prilika da stručnjaci iz brojnih oblasti na panelima razgovaraju i tako ponude svoja viđenja uspešne AP Vojvodine u ovoj godini.

Siguran sam da ćemo danas čuti korisne savete za bolje poimanje naše stvarnosti i predloge o tome kako da, kroz nove ideje i koncepte, promenimo i unapredimo one oblasti u kojima ima prostora za još bolje rezultate, istakao je on.

Na nivou cele zemlje imamo dobre pokazatelje i neophodno je da takav ambijent zadržimo, stoga očekujem i da današnja konferencija donese predloge i korisne diskusije o tome kako nastaviti tim pravcem u budućnosti i kako od Vojvodine napraviti obećanu zemlju, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je planove za 2019. godinu i potencijale Pančeva u panelu pod nazivom „Pogled iz ravnice“. 

 

IMG 3738

 

Govoreći o odnosu i saradnji sa pokrajinskim i republičkim vlastima gradonačelnik je napomenuo da je Pančevo među prisutnim gradovima na konferenciji i najbolji primer koji to oslikava, uzimajući u obzir njegovu pozicioniranost i geografski položaj. 

Ono što je važno u ovom kontekstu reći je da je u Pančevu 50 društvenih preduzeća prošlo kroz proces svojinske transformacije i da je u tom procesu 7 hiljada ljudi ostalo bez posla. Ono što smo mi morali da uradimo jeste da na osnovu zatečene situacije napravimo plan i odredimo prioritete koji će pokrenuti Pančevo i njegov dalji ekonomski razvoj i ti prioriteti su sadržani u strategiji razvoja grada Pančeva. Jer, kada znate kako ćete delovati i imate prijatelje i sagovornike i u Pokrajinskoj i Republičkoj vladi, a imate jasne planove, onda i dođete do konkretnih rezultata. Zaista moram da naglasim da grad Pančevo nikada nije imao bolju saradnju sa pokrajinskim nivoom vlasti, kao u prethodne dve godine. To se ne ogleda samo u finansijskim sredstvima koje je Pančevo dobilo, nego u razumevanju onoga što grad Pančevo radi. I kapitalni projekti su finansirani, što je od izuzetnog značaja da bi se kasnije razvijao finansijski potencijal same lokalne samouprave, rekao je Pavlov.

Pavlov je istakao i da je Pokrajinska vlada od početka pratila sve tri faze razvoja jednog od najvećih infrastrukturnih projekata, a to je izgradnja Potamiškog kolektora.

To je omogućilo otvaranje Severne industrijske zone. To je omogućilo da mi iskoristimo sredstva iz evropskih fondova, da dobijemo projekat za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i da ovih dana završavamo pregovore sa KFW Nemačkom razvojnom bankom oko izuzetno povoljnog finansijskog aranžmana za završetak postrojenja. Mi smo kroz to što nas je Pokrajina ispratila i u vezi sa Potamiškim kolektorom i u vezi sa otvaranjem poslovne zone imali priliku da dobijemo prvog investitora i kapitalnu intenzivnu investiciju i to posle 40 godina, a to je investicija i otvranje fabrike nemačke kompanije ZF. Velika zahvalnost upućujemo i Pokrajinskoj i Republičkoj vladi kada je u pitanju finansiranje rekonstrukcije Opšte bolnice u Pančevu, jer je to odluka koja je doneta na zajedničkoj sednici ove dve vlade, a nakon realizacije tog projekta, ponovo je na zajedničkoj sednici doneta odluka o finansiranju rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja u Pančevu, čija je vrednost gotovo jednaka kao onoj koja je uložena u bolnicu u Pančevu. Tako da, u kontekstu današnje teme - saradnje sa Republičkim i Pokrajinskim nivoima vlasti, Pančevo je izuzetan primer i ja sam, lično veoma srećan i zadovoljan zbog toga, istakao je gradonačelnik Pavlov. 

 

IMG 3750

 

U okviru panela pod nazivom „Pogled iz ravnice“ su se predstavili i razgovarali gradonačelnici Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Kikinde i Pančeva, kao i direktor Razvojne agencije Vojvodine. Na ovaj način gradovi su se predstavili poslovnoj i diplomatskoj zajednici, kao i potencijalnim investitorima i razmenili svoja iskustva u pripremi i realizaciji velikih razvojnih projekata, međusobne saradnje, kao i saradnje sa pokrajinskim i republičkim institucijama i perspektivama za dalji razvoj. 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00