nedelja, 3. februar 2019.  18:46h
Pročitano 1227 puta

Mentorski program za žene sa invaliditetom u Srbiji

Dva pančevačka udruženja, FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) po prvi put u Srbiji realizuju važan projekat Mentorski program za žene sa invaliditetom, koji traje od septembra 2018. do juna 2019. godine.

U okviru projektnih aktivnosti za predstojeći period u planu je održavanje regionalnih sastanaka u nekoliko gradova Srbije U okviru projektnih aktivnosti za predstojeći period u planu je održavanje regionalnih sastanaka u nekoliko gradova Srbije detalj s plakata

Projekat se realizuje u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“, sa ciljem ostvarivanja prava i uspostavljanja novog načina osnaživanja žena sa invaliditetom kroz vršnjačku podršku. O značaju ovog projekta svedoči i podrška koju Femplatz i ŽMIG imaju od organizacije UN Women u Srbiji. 

Do sada su odabrane mentorke koje će učestvovati u realizaciji projekta i sprovedena je obuka za njihov rad sa mentorinama. Izbor mentorki vršen je direktnim pozivanjem na osnovu njihovog učešća i aktivizma na unapređivanju položaja i vidljivosti žena sa invaliditetom u Srbiji. Aleksandra Arsovska, Aleksandra Tomašević, Bojana Pavlović Jovanović, Ljiljana Stevković, Ljubica Čavić, Milesa Milinković, Milica Knežević, Olivera Ilkić, Svjetlana Timotić i Tatjana Stojšić Petković će kroz ovaj program aktivno učestvovati na pronalaženju odgovora za kontinuirano unapređivanje položaja žena sa invaliditetom u Srbiji. 

Obuka za mentorke održana je kroz dva modula, 17. i 18. novembra u Beogradu, i 9. decembra u Novom Sadu i Beogradu (22. decembra). Obuku je održao trenerski tim koji su činile Pančevke Biljana Janjić, Kosana Beker i Marijana Jović.

U okviru projektnih aktivnosti za predstojeći period u planu je održavanje regionalnih sastanaka u nekoliko gradova Srbije, gde će program biti predstavljen organizacijama civilnog društva i široj javnosti. Takođe, u periodu od februara do marta 2019. godine biće otvoren konkurs za mentorine a mentorke će kreirati lični plan podrške za mentorine u skladu sa znanjima i veštinama u određenim oblastima. Od marta do juna 2019. godine biće sprovedena mentorska podrška koja podrazumeva rad i komunikaciju mentorki sa mentorinama. 

Mentorski program za žene sa invaliditetom treba da obezbedi platformu za jačanje glasa, učešća i autonomije žena sa invaliditetom za odlučivanje u svim oblastima.

Udruženje građanki FemPlatz radi u oblasti zaštite od diskriminacije i ostvarivanja prava žena i devojčica iz višestruko marginalizovanih grupa. Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) od 2001. godine radi na razvijanju i afirmisanju kulture mira i nenasilja, i rodne ravnopravnosti.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00