ponedeljak, 31. avgust 2015.  22:21h
Pročitano 934 puta

Počinje nova školska godina u Pančevu

Sve osnovne i srednje škole na teritoriji Pančeva spremne su za novu školsku godinu, građevinski radovi završeni, a nijednoj od škola nije blokiran račun.

Sve osnovne i srednje škole na teritoriji Pančeva spremne su za novu školsku godinu Sve osnovne i srednje škole na teritoriji Pančeva spremne su za novu školsku godinu Pančevo.MOJKraj.rs

Tehnoloških viškova ima i na teritoriji Pančeva, ali Miodrag Radojković, član Gradskog veća kaže da će se njihov status rešavati “u hodu” prema uputstvima Ministarstva prosvete.

Situacija sa školama i vrtićima u Pančevu je dobra, jer lokalna samouprava ispunjava sve zakonom propisane obaveze, od predškolskog do srednješkolskog obrazovanja. Imali smo aktiv direktora prošle nedelje. Direktorima nije sada lako zbog racionalizacije koju traži Ministarstvo prosvete, zbog smanjenja broja izvršilaca, ali i smanjenja broja odeljenja u školama, objašnjava Radojković.

Kako kaže, racionalizacija je predviđala i smanjenje upisne kvote. 

Radojković kaže da je i Pančevo, kao i druge opštine i gradovi, dobilo nalog da ne upisuje onoliko dece koliko su planirali, jer ih nema. 

Ranije se dešavalo da se odeljenja formiraju i sa pet i devet učenika, a sada to više ne može. Sada će se odeljenja spajati i umesto dva biće jedno ili će se u stručnim školama spajati oni predmeti koji su zajednički, opšte obrazovni. To će sve dovesti do tehnoloških viškova, kaže naš sagovornik.

On kaže da se ovaj problem može rešiti tako što će se direktori sresti i prikazati svoje tehnološke viškove ili manjkove Ministarstvu prosvete.

Mi smo to i ranijih godina radili i obezbeđivali ljudima da radom u više škola imaju 100% časova. Sada je to preuzelo Ministarstvo prosvete. Oni će prema svojim kriterijumima slati ljudi prema godinama staža, socijalnom položaju, broju dece, objašnjava Radojković.

Ova racionalizacija dovodi ne samo do smanjenja nastavnog, već i vannastavnog osoblja. Smanjen je broj čistačica prema broju odeljenja i učenika, smanjen je i broj obračunskih radnika, psihologa, pedagoga, sekretara i taj pravilnik, prema rečima našeg sagovornika, stigao je veoma kasno, pred početak školske godine i menjao se već dva puta!

U ovom trenutku mogu samo da kažem da će školska godina početi. Određeni broj tehnoloških viškova postoji. Ali ovo dopisivanje s Ministarstvom i slanje podataka će dovesti do toga da tačno znamo ko ima punu normu, ko ne, ko gde radi i u koliko škola, a ko nema uopšte časova, kaže Radojković.

Za razliku od mnogih gradova i opština u Srbiji na teritoriji Pančeva ni jednoj školi nije blokiran račun.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00