ponedeljak, 31. avgust 2015.  20:34h
Pročitano 2846 puta

Zajednički sastanak policije i direktora škola (FOTO)

U Policijskoj upravi Pančevo održan je zajednički sastanak pripadnika ove službe i direktora pančevačkih škola radi dogovora oko početka nove školske godine i međusobne dalje saradnje.

Zajednički sastanak policije i direktora pančevačkih škola radi dogovora oko početka nove školske godine i međusobne dalje saradnje Zajednički sastanak policije i direktora pančevačkih škola radi dogovora oko početka nove školske godine i međusobne dalje saradnje Pančevo.MOJKraj.rs

Na ovom sastanku istaknuto je da je dosadašnja saradnja predstavnika policije i Ministarstva prosvete bila odlična, kao i da će policija nastojati da i dalje pomaže da bezbednost učenika osnovnih i srednjih škola u Pančevu i okolini ostane na visokom nivou. Na početku školske godine uobičajeno je reč o bezbednosti u saobraćaju, a kako školska godina odmiče, tako i u drugim oblastima.

Mr Vesna Popović kaže je više projekata organizovano u saradnji sa policijom kako bi se obezbedila bezbednost đaka i nastavnog osoblja u školama. Ona podseća da je godinama trajao projekat u okviru kojeg su se povezivali policijski službenici sa đacima petih razreda osnovnih škola kako bi se upoznali sa poslovima policije jer su želeli zajedno, i policijska uprava i Ministarstvo prosvete, da se kod dece razbiju barijere prema policiji, da se stvori poverenje kako bi jednog dana izrasli u odgovorne građane, a i shvatali da su zahvaljujući policijskoj službi zaštićeni od raznih oblika nasilja i slično. Drugi vid saradnje je školsko obezbeđenje, a pojedinačnih projekata o bezbednosti u saobraćaju i zaštiti od vršnjačkog nasilja ima, ali kada se pojave projekti koji to podržavaju.

Goran Majstorović, oficir Odeljenja saobraćajne policije PU Pančevo kaže da je cilj današnjeg sastanka bila bezbednost dece u najširem smislu i da će to biti osnovni zadatak u narednom periodu.

Kao predstavnik Saobraćajne policije mogu da kažem da ćemo preduzeti sve mere i aktivnosti koje su preventivnog i represivnog karaktera, kao što su prisustvo pripadnika Saobraćajne policije u zonama škola radi regulisanja saobraćaja i omogućavanja bezbednog dolaska dece do škole, edukacija učenika, pre svega prvih razreda osnovnih škola o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, pojačana kontrola saobraćaja u zonama osnovnih i srednjih škola i dosledno sankcionisanje svakog učinjenog saobraćajnog prekršaja. Sve to radićemo u cilju zaštite i bezbednosti dece u saobraćaju, izjavio je Goran Majstorović.

Podaci za poslednjih nekoliko godina pokazuju da u zonama osnovnih i srednjih škola nije bilo stradalih, ali i pored toga ima prostora za još više aktivnosti.

Vozači uglavnom vode računa u zonama škola. U zonama škola nije bilo stradale dece, ali bilo je u saobraćaju uopšte. Potrebno je posvetiti se edukaciji dece, ali i roditelja o tome kako da decu bezbedno vode preko kolovoza, prevoze ih i pokazati im kako bezbedno da učestvuju u saobraćaju, dodao je Majstorović.

Saradnja predstavnika osnovnih i srednjih škola i Policije, odnosno saradnja dva ministarstva, može da posluži za primer.

Mr Vesna Popović, prosvetna savetnica istakla je da je saradnja školstva i policije, odnosno dva ministarstva, odlična.

Svake godine u ovo vreme održe se zajednički sastanci direktora osnovnih i srednjih škola sa policijskim upravama. Izveštava se o prethodnoj godini, o aktivnostima koje su sprovedene u obrazovnim ustanovama, a govori se i planovima za narednu godinu, objasnila je Popović.

Kraj školske godine u našem gradu bio je obeležen velikim brojem poziva samih škola odnosno dežurnih Policijskoj upravi Pančevo za lažne dojave da su postavljene eksplozivne naprave.
Maja Obradović, kriminalistička inspektorka PU Pančevo kaže da je policija radila svoj posao, da su pronađeni izvršioci i njihovo dalje procesuiranje je sada u nadležnosti Višeg tužilaštva u Pančevu.

Škole i policija imaju odličnu saradnju i u drugim oblastima, ne samo u saobraćaju. Kako je kriminalistička inspektorka Maja Obradović izjavila, policijski službenici Odeljenja kriminalističke policije opšteg odseka sarađuju sa školskom upravom. 

Pre svega, govori se o projektu „Bezbedno detinjstvo i razvoj bezbednosne kulture mladih“, koji podrazumeva da se učenici osnovnih škola upoznaju sa vršnjačkim nasiljem i sa nasiljem u porodici, šta podrazumeva rad policije, šta je alkoholizam, šta narkomanija. To je akcija vezana za pete razrede, objasnila je Maja Obradović.

Ona kaže da se tu ne završava saradnja, jer policija sarađuje i sa osnovnim i sa srednjim školama naročito u situacijama kada se u samim školama ili u okolini škola izvrši neko krivično delo gde uopšte nije važno da li je “lice krivično odgovorno ili krivično neodgovorno, odnosno do 14 godina” gde policija preduzima mere iz svoje nadležnosti i zatim se nastavlja dalje rad sa Centrom za socijalni rad i Višim tužilaštvom u Pančevu.

Svi prisutni na današnjem sastanku nadaju se da će saradnja Policije i škola doprineti da bezbednost učenika u nastupajućoj školskoj godini bude još veća.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00