nedelja, 16. decembar 2018.  21:33h
Pročitano 473 puta

Obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Komemorativna svečanost , u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva Komemorativna svečanost , u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva https://www.minrzs.gov.rs/

Komemorativna svečanost bila je održana u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i državni sekretar Zoran Antić. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici romske nacionalne manjine, grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Centralna državna ceremonija okončana je umetničkim programom. Organizator državne komemorativne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

 

IMG 1487 1

 

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor „Crveni krst“ u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih. Genocid nad Romima ili Porajmos u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

Autor:  Izvor: https://www.minrzs.gov.rs/
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00