petak, 7. decembar 2018.  20:08h
Pročitano 821 puta

Ministar Đorđević posetio Sigurnu kuću u Pančevu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Sigurnu kuću u Pančevu u okviru svetske kampanje „16 dana aktivizma protv rodno zasnovanog nasilja“.

Ministar Zoran Đorđević u Pančevu Ministar Zoran Đorđević u Pančevu Ministarstvo rada RS

Ovom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih, ljudi koji ovde rade i drugih institucija, verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Prema ministrovim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja intenzivno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, koji će biti u indirektnoj vezi sa istaknutim problemom.

Ženama, koje su ovde, prvenstveno je najteže da se ekonomski osamostale. Pokušaćemo da više radimo na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bismo imali potrebnu sponu u saradnji i omogućili da te žene dobiju lakše zaposlenje, rekao je ministar Đorđević.

Državni sekretar Stana Božović zadužena za antidiskrimicionu politiku i unapređenje rodne ravnopravnosti ukazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja.

Sigurna kuća u Pančevu je dobar primer prakse, kada je u pitanju zaštita žrtve, pružanje usluga, briga o žrtvi i produžena podrška, kao i podrška grada i gradskih institucija. Žrtvu je prvo potrebno zaštiti i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena, ili obezbediti dokvalifiokaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla, rekla je Božović.

Rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu Jasna Vujičić, istakla je da su za 6 godina, od kad je otvorena Sigurna kuća u ovom gradu, pružili utočište za preko 500 žena i dece.

Dostupni smo 24 sata, svaki dan u godini i bezbednost je naš imperativ. Svaka žena koja  uspe da otvori vrata nekom novom životu je naš veliki uspeh, rekla je Vujičić.

Autor:  M.R.S.P.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00