petak, 30. novembar 2018.  22:10h
Pročitano 1999 puta

U Pančevu organizovan ispraćaj vojnika u misiju u Liban

U pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ danas, 30. novembra, organizovan je svečani ispraćaj pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske i voda za zaštitu snaga koji čine pripadnici Komande za obuku, te štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku u multinacionalnu misiju UNIFIL u Republici Liban.

U Pančevu je organizovan svečani ispraćaj pešadijske čete u misiju u Liban U Pančevu je organizovan svečani ispraćaj pešadijske čete u misiju u Liban M.O.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, verskih zajednica, kao i porodice i prijatelji naših mirovnjaka.

Ministar Vulin je, obraćajući se prisutnima, istakao da kada vidimo koga šaljemo, možemo samo da osetimo ponos što smo zemlja i narod koji iz sebe mogu da iznedre ovakve ljude, koji će drugim narodima i drugim zemljama vratiti mir, red, zakon i iznad svega veru u ljude.

Prema rečima majora Ninoslava Đuđića, komadira pešadijske čete Prve brigade Kopnene vojske koja se upućuje u mirovnu operaciju UNIFIL u Libanu, pripreme su trajale tri meseca.

Komandir voda za zaštitu snaga u misiji UNIFIL kapetan Novak Kukić rekao je da mu odlazak u tu multinacionalnu operaciju, kao oficiru Vojske Srbije, predstavlja veliki izazov, čast ali i odgovornost da svoju zemlju predstavi na najbolji način.

 

0 vojska u pancevu pre polaska u liban

 

Pešadijska četa biće angažovana na očuvanju mira u sastavu španskog kontingenta u Sektoru Istok, dok će vod za zaštitu snaga biti u sastavu italijanskog kontingenta u Sektoru Zapad, a put Libana krenuli su i štabni oficiri.

Na svečanosti u Pančevu, ministar odbrane uručio je državnu zastavu komandirima pešadijske čete i voda za zaštitu snaga, koji su u ime kolega obećali da će sve poverene zadatke u misiji obavljati časno i profesionalno, u skladu sa mandatom i zadacima misije.

 

jov 3836 1543581748

 

Misija UNIFIL uspostavljena je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 19. marta 1978. godine, a Vojska Srbije u njoj učestvuje od 21. decembra 2010. godine. Danas 177 njenih pripadnika čuva mir u „zemlji kedrova“.

Autor:  M.O.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00