subota, 29. avgust 2015.  19:04h
Pročitano 1717 puta

Prikupljeno 80 džakova raznog otpada iz Tamiša (FOTO GALERIJA)

U prvoj od tri akcije čišćenja i uređenja keja i samog Tamiša, građani, udruženja i aktivisti Pokreta gorana i centra volontera Pančevo u saradnji sa JKP Higijenom prikupili su oko 80 džakova različitog komunalnog otpada.

U akciji čišćenja Tamiša i keja prikupljeno je oko 80 džakova različitog komunalnog otpada U akciji čišćenja Tamiša i keja prikupljeno je oko 80 džakova različitog komunalnog otpada Pančevo.MOJKraj.rs

Pokret gorana i centar volontera Pančevo u saradnji sa JKP ''Higijenom'' organizovali su u četvrtak, 27. avgusta, akciju čišćenja gradskog dela Tamiša i keja. Kako bi šetalište na Tamišu bilo uređenije i lepše, u poslu su im pomogli i članovi nekoliko pančevačkih udruženja. Ovoga puta otpad je sakupljan sa keja i gradske plaže, na potezu od mosta na starom putu za Beograd do brodogradilišta, kao i otpad sa površine Tamiša

Milena Jovišić, tim liderka Pokreta gorana i centra volontera Pančevo kaže da se akciji odazvao dovoljan broj građana.

Uverena sam da je ova akcija doprinela da nam gradski kej bude uredniji, a to je i jedan od načina da ostvarimo jedno od naših osnovnih prava - prava na zdravu životnu sredinu, rekla je Milena Jovišić. 

Uroš Dražević iz JKP “Higijene” kaže da je ova akcija bila značajna, jer je reč o podizanju svesti građana da počnu da prikupljaju i razvrstavaju otpad u svojim kućama i stanovima u kese koje su predviđene za odvajanje reciklabilnog materijala.

Devetoro radnika Higijene bilo je uključeno u današnju akciju. Radnici čistači su na terenu pomagali volonterima i davali uputstva kako pravilno da očiste površinu, objasnio je Dražević.

JKP „Higijena“ je kao partner u projektu obezbedila nagrade za one koji su na Fejsbuk stranici „Higijene“ podelili vest o akciji, fotografiju na kojoj se nalaze nagrade i lajkovali flajer Pokreta gorana i „Higijene“ koji je u vezi sa ovom akcijom. Nakon akcije čišćenja Tamiša nagrade im je uručila direktorka Higijene Milica Jovanović.

Higijena bi trebalo da učestvuje u svim akcijama koje imaju veze sa uređenjem grada, i sa organizacijama koje su neprofitne i potrebno je zajedno da širimo svest o očuvanju životne sredine, kao i svest o tome da je smeće u stvari reciklabilni materijal koji dalje ulazi u proizvodnju čime se posredno štiti životna sredina, jer ne koristimo postojeće resurse iz prirode već ono što smo ranije koristili ponovo reciklažom stavljamo u upotrebu, rekla je Milica Jovanović.

Nakon ove, biće organizovane još dve akcije čišćenja i uređenja Keja, Tamiša i Bele stene, u septembru i oktobru, u koje će biti uključeni osnovci i srednjoškolci.

Sve tri akcije deo su projekta „Čišćenje gradskog dela Tamiša i izletišta Bela Stena na Dunavu“ koji je podržan od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na javnom konkursu, a sprovode ga Pokret gorana i centar volontera Pančevo i JKP “Higijena”.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00