petak, 23. novembar 2018.  20:57h
Pročitano 1420 puta

Katarina Mandić iz Pančeva nagrađena za najbolju tkanu minijaturu

Tradicionalna žirirana izložba najlepših rukotvorina Srbije „100 žena – 100 minijatura“ održana je danas u Narodnoj skupštini. 

Među nagrađenima je i Pančevka Katarina Mandić Među nagrađenima je i Pančevka Katarina Mandić NALED

Tom prilikom  nagrađene su Nataša Cvejić iz Beograda, Katarina Mandić iz Pančeva, Jovanka Ćirić iz Bele Palanke i Snežana Jovanović iz Velikog Gradišta.

Minijature koje su izradile u tehnikama veza, tkanja, necanja i pustovanja odabrane su kao najbolje u konkurenciji 164 rada koje je poslalo 77 žena iz 23 grada i opštine.

Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od 30 godina otišla je u ruke 22 mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca koji su radovima želeli da skrenu pažnju na svoje obdanište kojem je potrebna pomoć za rekonstrukciju.

 

nagradjena minijatura katarine mandic iz panceva

Na slici: nagrađena minijatura Katarine Mandić iz Pančeva (foto: Etno mreža)

 

Jedan od ključnih aspekata politike Vlade i parlamenta jeste da stvorimo ambijent za zapošljavanje i promovisanje umeća koje žene mogu da ponude kao menadžerke i preduzetnice. Podstaći ćemo institucije da koriste tradicionalne rukotvorine kao protokolarne poklone jer je to naš ponos, a kao zakonodavna institucija parlament će raditi na razvoju regulative kako bismo obezbedili podsticaje ženama u ovoj oblasti – istakao je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart istakla je da rad žena nije važan samo iz ugla kreativnosti već i značaja koji daju razvoju društva. Ona je ocenila da je njihovo ekonomsko osnaživanje prioritet i da tradicionalne rukotvorine imaju veliku vrednost za lokalnu ekonomiju. Generalni direktor kompanije CRH Srbija Roman Menc naglasio je da ta kompanija podržava očuvanje kulturnog nasleđa, razvoj obrazovanja i infrastrukture, a posebno žene u preduzetništvu zbog čega rado podržavaju događaje koji slave kulturu Srbije.

 

VI žirirana izložba 100 žena 100 minijatura 3 1200x800

 

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović izjavila je da broj učesnika izložbe „100 žena – 100 minijatura“ iz godine u godinu raste, a posebno raduje to što je ove godine prijavljeno čak 28 mlađih od 30 godina što je dobra vest za napore ka omasovljenju inicijativa za očuvanje kulturnog nasleđa.

Potrebna je podrška države i pozivamo ministarstva kulture i obrazovanja da u vreme usvajanja budžeta izdvoje više sredstava za angažovanje mladih u ovoj oblasti. Poziv upućujemo i gradovima i opštinama da žirirane izložbe organizuju na lokalu i ponovo otkriju i promovišu lepote svojih krajeva. Takođe, kompanije pozivamo da misle na žene kada kupuju poklone za poslovne partnere. Pravo je vreme da odgovorno kupujete i pružite priliku da ostvare prihode, rekla je Jovanović.

VI žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura“ organizovali su Etno mreža, NALED i Narodna skupština uz podršku Grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova i društveno odgovornih kompanija CRH Srbija, SAP, Eurobanka i Telekom Srbija. 

Autor:  NALED
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00