četvrtak, 22. novembar 2018.  19:52h
Pročitano 707 puta

Upravni odbor NALED-a zasedao u Pančevu

Upravni odbor Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj održao je u Gradskoj upravi grada Pančeva 22. novembra 15. sednicu.

Upravni odbor NALED-a zasedao je u Pančevu Upravni odbor NALED-a zasedao je u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Članovima Upravnog odbora dobrodošlicu je poželeo gradonačelnik Saša Pavlov, koji je na samom početku sednice predstavio Pančevo, njegove istorijske, privredne i kulturne karakteristike. On je u svojoj izjavi za medije istakao da je Pančevu bitan NALED, jer kada se pogledaju strateški okviri, ciljevi i misija NALED-a i grada Pančeva se poklapaju.

Saša Pavlov je rekao da je osnovna misija pravljenje jednog konkuretnog privrednog okruženja, koji mora da se stvori kroz aktuelne ekonomske reforme i – što je najbitnije u zajedničkoj saradnji lokalne samouprave, privrede i civilnog društva.

Iz ove misije proističu i ciljevi NALED-a, kojima smo mi kao članovi izuzetno posvećeni, a to je formiranje jednog stabilnog regulatornog institucionalnog tela, kroz sprovođenje ovih reformi. To podrazumeva mnoštvo aktivnosti kao što je smanjivanje sive ekonomije, poboljšanje poreskog sistema, uvođenje svih savremenih elemenata u sistem E-uprave i E-parlamenta, kvalitetno i efikasno upravljanje imovinom, pravljenje okvira za unapređenje poljoprivrede i to pre svega prerađivačkog dela. Drugi deo je jačanje kapaciteta pre svega javne uprave i nosioca aktivnosti saradnje sa privrednim sektorom. Mi smo kao grad sve te mere definisali kroz Strategiju razvoja grada Pančeva 2014-2020, a zatim i kroz akcione planove koji su odatle proistekli, rekao je Pavlov.

Saša Pavlov je istakao da se nalazimo na pravom putu, ukazuje i to da je grad Pančevo povoljno poslovno okruženje.

Nosioci smo BFC SEE sertifikata, koji upravo izdaje NALED, a koji je svojevrsna „doing business“ lista za centralne vlade, koje se takmiče kroz pozicioniranost na ovoj listi. Grad Pančevo sledeće godine ulazi u resertifikaciju i ja sam gotovo siguran da ćemo ispuniti sve zahteve, jer smo sve ono po čemu smo prilično visoko bili ocenjeni 2015, ne samo održali, već i unapredili u ove tri godine. Verovatno zbog toga grad Pančevo ima svoje mesto u Upravnom odboru ovako jedne veoma važne institucije. Zbog toga mi je izuzetno drago da smo domaćini ove privredne sednice, rekao je Pavlov.

Ovom prilikom novinarima se obratio i predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković, generalni direktor „Apatinske pivare“ i gen. dir. „Moolson Coors“ za Srbiju, i istakao je veliko zadovoljstvo da su danas u Pančevu, ne samo zato što je gradonačelnik član UO, već i što je lokalna samouprava grada Pančeva jedna od najuspešnijih u smislu obezbeđivanja uslova za lokalni razvoj. 

NALED je neprofitna, nestranačka nevladina organizacija koja se sastoji od privrede, čiji sam ja član, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, i kao takva je jedna od najvažnijih organizacija i najvažnijih partnera i sagovornika Vlade u pitanjima koji se tiču razvoja ekonomskog okruženja u Srbiji. Ovo je idealna prilika da povučemo paralele, Pančevo je među vojvođanskim opštinama na 3. mestu po transparentnosti taksi i davanja koje je privreda u obavezi da plaća, što je sigurno u velikoj meri doprinelo 4. mestu u Vojvodini po privlačenju kako stranih, tako i domaćih investicija. Što više investicija, više posla za ljude i veći standard i bolji život za celu opštinu, što očigledno lokalna samouprava na čelu sa gradonačelnikom jako dobro radi. Bitno je istaći da je Pančevo i u izdavanju građevinskih dozvola Pančevo na visokom 20. mestu, što sve govori o tome da svi oni strateški ciljevi koje je NALED kao organizacija stavilo pred članstvo i pred same sebe, da se reflektuje u gradu Pančevu, rekao je Novaković.

Nakon završene sednice, članovi Upravnog odbora obišli su centar grada i posetili Narodni muzej u Pančevu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00