četvrtak, 27. avgust 2015.  22:39h
Pročitano 1226 puta

Mladi Pančeva za život bez alkohola

Mladi iz 17 gradova Srbije, među kojima je i Pančevo, dižu svoj glas za promociju životnog stila bez alkohola, akcijama u petak, 28. avgusta.

Tog dana održaće se 23 javne akcije pod parolom “Lažna sloboda – životni stil bez alkohola“ u Kikindi, Sjenici, Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Boru, Loznici, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Somboru, Bačkoj Palanci, Bečeju, Kragujevcu, Pančevu, Pirotu i Požarevcu. 

Spisak svih udruženja i kancelarija za mlade koje sprovode javne akcije u Srbiji: 

1. Centar za omladinski rad, Novi Sad
2. Iskra, Loznica
3. Kompas – kreativni omladinski centar Pančeva, za borbu protiv SIDE
4. Ženska mirovna grupa – ŽMIG, Pančevo 
5. Kancelarija za mlade, Kikinda
6. Kancelarija za mlade, Novi Pazar
7. Omladina Jazas-a, Požarevac
8. Omladinska organizacija Braničevski okrug u Evropi, Zaječar
9. Omladina Jazas, Novi Sad
10. Timočki omladinski Centar, Zaječar
11. Narodni parlament, Leskovac
12. Omladinski klub, Bačka Palanka
13. Bečejsko udruženje mladih, BUM, Bečej
14. Resurs centar, Bor
15. Ekološko udruženje fanova kampova, Kragujevac
16. Omladina Jazas, Kragujevac 
17. Edukacioni centar, Leskovac 
18. Somborski edukativni centar, SEC – Sombor
19. Omladina Jazas, Zaječar 
20. Infopolis, Novi Sad 
21. Organizacija kreativnog okupljanja, OKO, Beograd
22. Udruženje građana, Konekt, Sjenica
23. Udruženje Pirgos, Pirot
24. Udruženje građana Vizija, Pirot
25. Centar za unapređenje društvene svesti „Super građanin“, Niš
26. Savet učenika srednjih škola, Niš

Javne akcije se organizuju od strane neformalne mreže 26 udruženja mladih i za mlade, kao i kancelarija za mlade, pod koordinacijom Centra za omladinski rad. Celokupan događaj je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i švedske organizacije IOGT–NTO. 

Marina Balaž iz Ženske mirovne grupe Pančevo kaže da je osnovni cilj javne akcije promocija zdravih stilova života, kao i da se ukaže na problem konzumacije alkohola među mladima. 

Prema istraživanju “Položaj i potrebe mladih u Srbiji“, koje je rađeno za potrebe Ministarstva omladine i sporta 2014. godine, 49% mladih koji su učestvovali u istraživanju je konzumiralo alkohol u poslednjih 30 dana, od čega je 62,1% muškaraca, a 35,9% žena, kaže Balaž.

Skoro polovina mladih (48.5%) najčešće pije vikendom kada izlaze u grad sa društvom, i to najčešće čine srednjoškolci od 15-19 godina (59,6%).  Konzumacija alkohola je uslovljena društvenim normama i medijskim porukama od strane alkohol industrije na osnovu kojih nastaju mitovi o uticaju alkohola. 

Marina Balaž kaže da je ovo istraživanje pokazalo da su najčešći mitovi kod mladih da je alkohol zaslužan za dobru zabavu, da podiže samopozdanje, kao i da doprinosi seksualnom uzbuđenju i uspehu. Problemi koje alkohol direktno ili indirektno prouzrokuje su: narušavanje normalnog fizičkog i psihičkog razvoja, antisocijalno ponašanje, adolescentska trudnoća, polno prenosive bolesti, prerana smrt…

Javnim akcijama želimo da upoznamo mlade sa stvarnim efektima alkohola, kao i da ukažemo da je dobra zabava moguća i bez alkohola, rekla je Marina Balaž.

Javne akcije koje se održavaju u 17 gradova Srbije će se sastojati od nekoliko aktivnosti uključujući plesni nastup mladih, kao i internacionalnu kampanju „Inspiriši slobodu - zajedno za žene i devojke", čiji je cilj promovisanje prava devojčica i žena, kao i da se zaustavi rodno zasnovano nasilje koje često eskalira konzumacijom alkohola. 

Javna akcija pod nazivom “Inspiriši slobodu” u Pančevu će se održati na platou ispred Doma omladine Pančevo od 19 sati. Organizatori javne akcije u Pančevu su udruženja Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (KOMPAS) i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG). 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00