petak, 26. oktobar 2018.  18:25h
Pročitano 1677 puta

Pokazna vežba Crvenog krsta u slučaju saobraćajne nesreće (VIDEO)

Na platou ispred Gimnazije „Uroš Predić“ u Pančevo danas je održana simulacija saobraćajne nesreće i prikazana spremnost volontera Crvenog krsta, pripadnika Vatrogasne brigade i Hitne pomoći za delovanje u takvim situacijama.

Volonteri Crvenog krsta bili su vrlo realistični u prikazu povreda koje nastaju prilikom saobraćajne nesreće Volonteri Crvenog krsta bili su vrlo realistični u prikazu povreda koje nastaju prilikom saobraćajne nesreće Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju je bila pokazna vežba Terenske jedinice Crvenog krsta Pančevo, Tima za prvu pomoć, u sklopu realizacije projekta „Prva pomoć – svuda za svakoga“ podržanog od strane Grada Pančeva. 

Svi timovi i službe pokazali su spremnost i obučenost za reakcije u slučaju saobraćajne nesreće. Pokaznu vežbu je pratilo oko stotinak okupljenih građana, uglavnom učenika gimnazije.

Prikazana je verna simulacija situacije nakon saobraćajne nezgode u kojoj su povređene tri osobe i beba.  

 

0 simulacija 2

 

Tim za prvu pomobrzo je reagovao i povređenima je ukazana prva pomoć. Vatrogasci su isekli vozilo i izvadili osobe kojima je bilo nemoguće prići. Ubrzo je na mesto događaja stigla i ekipa Hitne pomoći koja je povređene prevezla dalje.

Ubrzo zatim,  među okupljenim građanima jedna mlađa ženska osoba doživela je epileptični napad, a volonteri Crvenog krsta takođe su pravovremeno odreagovali i pružili pomoć.

U realizaciji pokazne vežbe učestvovali su brojni partneri i različite službe: Savet za bezbednost saobraćaja Grada Pančevo, JKP “Higijena, Dom zdravlja Pančevo, služba Hitne pomoći i Vatrogasno- spasilačka jedinica Pančevo.

 

0 simulacija 3

 

Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta u Pančevu kaže da ciljevi koji se postižu realizacijom projekta od značaja su za celu lokalnu zajednicu a pre svega za mlade korišćenjem inovativnih metoda vršnjačke edukacije čime će i planirana aktivnost doprineti.

Cilj nam je bio povećanje svesti mladih i podsticanje preuzimanja odgovornosti prilikom velikih životnih izazova, poboljšanje informisanosti mladih o prvoj pomoći i razvoju veština koja im mogu pomoći da pomognu sebi i ljudima oko sebe u rizičnim situacijama; podsticanje na aktivno učešće u procesu informisanja svojih vršnjaka i važnosti uključenja u organizacije koje ove vrednosti podržavaju i promovišu; podsticanje na aktivno učešće u proces informisanja šire populacije o značaju poznavanja prve pomoći, objasnila je ona.

Volonteri Crvenog krsta bili su vrlo upečatljivi i uverljivi u ulogama koje su im dodeljene, vešto su pružili prvu pomoć do dolaska Hitne pomoći i još jednom potvrdili koliko je značajna njihova uloga u lokalnoj zajednici.

 

0 simulacija 4 svi zajedno

 

Pogledajte kako je izgledao početak pokazne vežbe:

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(12 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00