četvrtak, 25. oktobar 2018.  18:56h
Pročitano 1777 puta

Rotari klub poklonio računare školi u Banatskom Brestovcu

Članovi rotari kluba “Mihajlo Pupin” iz Pančeva su danas predali četiri računara Osnovnoj školi “Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca.

Članovi rotari kluba u OŠ Olga Petrov u Banatskom Brestovcu Članovi rotari kluba u OŠ Olga Petrov u Banatskom Brestovcu RK Mihajlo Pupin

Svečanosti uručenja donacije prisustvovali su Vladimir Matić, guverner našeg Rotary distrikta i predstavnik ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, načelnica školske uprave Snežana Oluški Vlačić i Miloš Blagojević.

Vladimir Matić, guverner Rotary distrikta Srbija i Crna gora kaže da ovim projektom žele da opreme što više kabineta informatike u osnovnim školama širom Srbije, sa akcentom na škole u manjim mestima i seoskim sredinama.

Prošle godine smo dogovorili ovaj projekat s Ministarstvom prosvete, krenuli smo u sakupljanje sredstava, 52 kluba iz distrikta iz zemlje i sveta se priključilo. Uspeli smo da sakupimo više od 153.000 dolara što nam je omogućilo da kupimo više od 500 računara. Planiralo smo u početku 50 škola u 25 gradova. Međutim, jedan broj računara otišao je u seoske škole što nam je posebno drago, jer nisu imali nijedan računar tako da je akcija sprovedena u više od 100 škola i više od 30 gradova, objasnio je Mitić.

I članovi pančevačkih rotari klubova su se uključili u ovu akciju kojom se obezbeđuju računari za osnovce kako bi škole mogle da realizuju program informatike koji je obavezan za učenike petog razreda.

Srđan Vlajković iz Rotari kluba Mihajlo Pupin podseća da je njihov komšijski klub, Rotari klub Pančevo, prošle nedelje dodelio računare pančevačkim školama Đura Jakšić i Sveti Sava.

Mi smo sada nastavili tu akciju, decentralizovali smo je i dodeli računare školi u seoskoj sredini. Takođe, profesori će dobiti obuku, koju je platio naš distrikt Srbija i Crna gora, kaže Vlajković.

0 b brest donacija

 

Rotari klub Mihajlo Pupin-Pančevo je u okviru realizacije projekta Rotary Distrikta za Srbiju i Crnu Goru "500 računara za 50 škola" donirao četiri računara osnovnoj školi "Olga Petrov" iz Banatskog Brestovca. 

Daliborka Bojković Breti, direktorka Osnovne škola “Olga Petrov” istakla je da će računari puno značiti školi.

Ova donacija je veoma značajna za učenike naše škole, jer i doba je takvo da računari skoro svakodnevno napreduju. Za sada smo dobili nova 4 računara, ali se nadam da će uskoro i druga udruženja da prihvate ovakve akcije i da sve škole na nivou Srbije budu opremljene informatički kako je potrebno. U ime kolektiva škole u Banatskom Brestovcu i svih učenika zahvaljujem se prvenstveno rotari klubu Mihajlo Pupin iz Pančeva koji je prepoznao da i seoske škole treba da dobiju računare, tako i distriktu koji je pokrenuo ovu akciju i Ministarstvu prosvete koje je podržalo akciju, rekla je Bojković Breti.

Akciju rotari klubova je podržalo i Ministarstvu prosvete, nauka i tehnološkog razvoja. Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete kaže da su zahvaljujući ovoj akciji računari uručeni u više od 100 škola.

Ova uspešna akcija doprinosi onome što Ministarstvo i hoće, a to je pre svega razvoj informatike, razvoj digitalizacije, a imali smo dobre prijatelje i saradnike koji su se uključili da nam pomognu u tome, kazao je Blagojević.

 

0 brest donacija

 

Razvoj rotarijanstva počinje osnivanjem kluba sa svega četiri člana, još davne 1905. godine. U Evropi je prvi klub ozvaničen u Londonu 1912. godine, a u Pančevu klub je osnovan 5. juna 1931. godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00