sreda, 17. oktobar 2018.  20:01h
Pročitano 759 puta

Održan seminar "Zelena ekonomija za razvoj regiona" u Kolašinu

U Crnoj Gori, u Kolašinu je 15. i 16. oktobra održan dvodnevni trening na temu „Zelena ekonomija“ za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sa otvaranja seminar 15. oktobra u Kolašinu Sa otvaranja seminar 15. oktobra u Kolašinu Pančevo.MOJKraj.rs

Obuci na ovu temu prisustvovala su 33 predstavnika organizacija koji su na ovaj način imali priliku da unaprede znanja i veštine na teme kao što su glavni sektori zelene ekonomije, zeleno preduzetništvo, principi zelene ekonomije, razvoj zelene ekonomije i primeri iz Evropske unije, novi pokreti u ovoj oblasti itd. Predavači na treningu su bili predstavnici Udruženja Slap iz Hrvatske, Sonja Vuković i Dragana Lisjak.

Obuka je deo projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz BJR Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

 

0 seminar kolasin cg

 

Pored ovog treninga, u saradnji sa partnerima, u narednom periodu biće organizovane obuke na sledeće teme: Javno zastupanje i lobiranje, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Unapređenje saradnje sa državnom i lokalnim upravama. 

Osim treninga, projekat uključuje i razne druge aktivnosti usmerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodela grantova lokalnim organizacijama, studijska poseta Hrvatskoj i upoznavanje sa primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu, prezentacije primera dobre prakse u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.

Veoma važan očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zaštitu životne sredine, a što će voditi ka unapređenju saradnje, razmeni znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti i obezbeđivanju osnova za njihovu buduću saradnju i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00