subota, 13. oktobar 2018.  11:54h
Pročitano 921 puta

Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu

Udruženje građana ECO13 tokom ove godine realizovalo je projekat „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“.

Udruženje građana ECO13 tokom ove godine realizovalo je projekat „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“ Udruženje građana ECO13 tokom ove godine realizovalo je projekat „Kampanja za smanjenu upotrebu plastičnih kesa u Pančevu“ detalj s plakata

Oni su sproveli nekoliko akcija pod sloganom „Bolje torba u ruci nego kesa na grani“.

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a 30 do 40 odsto njih se baci, što u značajnoj meri utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovca košta u proseku oko dinar. Građani u proseku troše sedam kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje.

Jelena Novakov iz Udruženja ECO13 podseća da se u Srbiji troši više od 2.500 plastičnih kesa po glavi stanovnika godišnje, a u zemljama Evropske unije pet puta manje. 

Milijarde plastičnih kesa pomešanih sa ostalim otpadom trajno zagađuju životnu sredinu u Srbiji. Radi smanjenja prekomerne upotrebe plastičnih kesa i zaštite životne sredine, uvodi se plaćanje plastičnih kesa prilikom kupovine. Zato mi našim projektom i akcijama koje sprovodimo apelujemo na građane da koriste ceger i platnenu torbu i budu primer za druge iz svog okruženja, kaže Jelena Novakov.

Prema proceni ovog udruženja, korišćenje cegera i platnenih torbi prilikom svakodnevnih kupovina donosiće uštedu od 5.000 do 20.000 dinara godišnje.

Projekat je sufinansiran na konkursu Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Pančeva za 2018. godinu.

 

Plakat 2018

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00