nedelja, 7. oktobar 2018.  17:59h
Pročitano 1227 puta

Pančevački „Gimzeleni“ u „Klimatskom selu“

Tokom Nedelje klimatske diplomatije, koja se širom sveta obeležava od 24. do 29. septembra, u Beogradu je održana celodnevna manifestacija „Klimatsko selo“.

Učenici Gimnazije iz Pančeva na Nedelji klimatske diplomatije Učenici Gimnazije iz Pančeva na Nedelji klimatske diplomatije Gimnazija

Nedelju klimatske diplomatije organizovali su Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Delegacija Evropske unije u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija i ambasadama Švedske, Francuske i Nemačke, sa ciljem da se predstave inovativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena.

Jedina škola koja je ovom prilikom predstavila svoje ekološke aktivnosti bila je pančevačka Gimnazija „Uroš Predić“, odnosno sekcija „Gimzeleni“ koju vodi Valerija Jona-Andrejević, profesorka nemačkog jezika.

Nemačka ambasada je kao ovogodišnje učesnike pozvala PAŠ (inicijativa Ministarstva inostranih poslova Nemačke: „Škole: Partneri budućnosti”) i Gete-Institut da se pridruže ovoj manifestaciji, a oni su – poznavajući rad „Gimzelenih“ – pozvali naše „zelene“ gimnazijalce. Pančevački „Gimzeleni“ su prezentovali različite vidove kreativne reciklaže, kao što je, pravljenje ukrasa od sijalica ili drugih reciklabilnih materijala, pokazali su svoje eko-stripove, eko-memoriju, eko-basket, a njihov eko-apel je čitan na svaka dva sata. Grupa učenika koji uče nemački jezik i koji su, zahvaljujući angažovanju profesorke Radmile Nikolić pre dve godine bili gosti svojih vršnjaka u Japanu, takođe učenika nemačkog jezika, predstavili su Japan-projekat. Emitovani su filmovi sa ekološkim temama koje su pančevački gimnazijalci snimili tokom boravka u Japanu i koje su snimili njihovi japanski drugovi prilikom uzvratne posete Pančevu, organizovan je eko-kviz, a postavljen je i prodajni štand sa rukotvorinama Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama, zahvaljujući angažovanju Tamare Todorović, saradnice ovog Udruženja. Svi učesnici kviza kao i učenici pančevačke Gimnazije, koji su učestvovali u obeležavanju Nedelje klimatske diplomatije, u „Klimatskom selu“ na Adi, dobili su simbolične nagrade koje je obezbedio PAŠ. 

 

IMG 4408

 

Inače, u „Klimatskom selu“ su se građanima predstavile i druge organizacije sa projektima koji doprinose borbi protiv klimatskih promena, a održane su i razne akcije: vožnja bicikla oko jezera, edukativne ture o biodiverzitetu, posmatranje ptica, prepoznavanje različitih vrsta flore i faune, projekcije filmova sa edukativnim sadržajem iz oblasti zaštite životne sredine...

U borbi protiv klimatskih promena EU je postavila tri glavna cilja koja je neophodno ostvariti do 2030. godine: smanjenje emisije gasova staklene bašte za 40 odsto, povećanje energetske efikasnosti za 27 odsto i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije za 27 odsto.

Svojim, samo naizgled skromnim doprinosom, pančevački „Gimzeleni“ su se veoma odgovorno uključili u evropska nastojanja očuvanja životne sredine i razvoj ekološkog opismenjavanja.

Autor:  R.N. i G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00