subota, 29. septembar 2018.  10:33h
Pročitano 841 puta

Druga evropska konferencija o manjinskim i lokalnim medijima od 15. do 17. novembra

Druga evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima pod nazivom “Da li su manjinski mediji kulturno nasleđe?”, koja će se održati od 15. do 17. novembra 2018. u Novom Sadu,  propitivaće poziciju manjinskih medija kao aktivnih činilaca razvoja evropskih društava.

Dragana Milošević, Dalibor Rožić i Nataša Heror Dragana Milošević, Dalibor Rožić i Nataša Heror http://vojvodina.gov.rs

Predstojeća konferencija, koja se bavi pitanjem, da li su manjinski mediji kulturno nasleđe, je vrlo značajna, jer se kao i sve dosadašnje, koje je organizovao „Heror media pont“, na jedan pragmatičan i profesionalan način, bavi pitanjima informisanja na jezicima nacionalnih manjina, rekla je na današnjoj konferenciji, koja je organizovana povodom predstojeće druge evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Šire gledano,smatra Miloševićeva, manjinski mediji svakako mogu da se posmatraju kao deo kulturnog nasleđa, dakle nečega što smo obavezni da čuvamo i razvijamo i predamo generacijama koje dolaze.

Po njenim rečima javno informisanje na maternjem jeziku jedan je od od najvažnijih elemenata očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta svih zajednica u Vojvodini i to potencira njegov značaj i motiv za podršku koju, u okviru jednog specifičnog modela, Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama pruža sistemu javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Taj model koji može da posluži kao uzor, ne samo zemaljama u našem okruženju nego i mnogo šire, čine dva dela, objasnila je resorni sekretar Dragana Milošević i precizirala da je reč o direktnom subvencionisanju listova, čiji osnivači su nacionalni saveti nacionalnih manjina i projektno, odnosno, konkursno sufinansiranje medija, čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora.

Kako je ona navela, u odnosu na 2017. godinu, ta podrška je u 2018. godini bila za pet odsto viša, a za devet izdavačkih kuća, sa 22 dnevna, nedeljna, mesečna, dečija i omladinska lista na osam jezika, namera je Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata da bude još viša, jer oni, svi zajedno, jesu deo našeg sveopšteg kulturnog nasleđa i moramo ga kao takvog i čuvati.

 

2. Evropska konferencija Srpski

 

Ispred Grada Novog Sada obratio se član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić, koji je istakao da se i ova konferencija uklapa u koncept rada Fondacije Evropske prestonice kulture „Novi Sad 2021“, jer manjinski mediji imaju snažnu društvenu ulogu u Vojvodini i šire, što još više opravdava epitete Novog Sada, kao multikulturalne sredine.

Nataša Heror, direktorka „Heror Media Pont-a“ je objasnila da se predstojeća druga evropska konferencija posvećena manjinskim i loklanim medijima bavi pitanjem, da li su i oni deo kulturnog nasleđa,a odgovore na tu temu daće stručnjaci, koji će u Novom Sadu, od 15. do 17. novembra učestvovati u njenom radu.

Traženje odgovora, na ovo pitanje će se odvijati kroz još nekoliko glavnih tema, istakla je Herorka i dodala da će se dotaći i pitanja kulturnih prava, samoregulacije manjinskih medija i definisanje fenomena manjinskih medija kao kulturnog nasleđa.

Konferenciji je prisustvovala i Rozalija Ekres, direktorka lista „Mađar So“.

Organizatori Druge evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima su Heror Media Pont, Magyar Szó, Asocijacija medija, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija u saradnji sa MIDAS-om.

Autor:  V.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00