sreda, 26. septembar 2018.  14:17h
Pročitano 740 puta

Obuka za đake na saobraćajnom poligonu

Svi đaci prvaci sa teritorije grada Pančeva će od 25. septembra, pa u narednih pet radnih dana, proći obuku na saobraćajnom poligonu u simuliranim uslovima, gde će steći osnovne veštine o bezbednom ponašanju u saobraćaju. 

Obuka dece se vrši u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu, a prevoz za sve đake je obezbeđen Obuka dece se vrši u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu, a prevoz za sve đake je obezbeđen Grad Pančevo

Obuka dece se vrši u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu, a prevoz za sve đake je obezbeđen. Obuka dece se sprovodi u organizaciji Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i Odeljenja za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva.

Deca će steći znanja o sledećim pojmovima: pešak, automobil, ulica, delovi ulice (kolovoz, trotoar), vrste ulica (jednosmerne, dvosmerne, sa jednom ili više kolovoznih traka), kretanje po kolovozu i kretanje po trotoaru, obilaženje prepreka na trotoaru, kretanje po putu bez trotoara, izbor mesta za prelazak preko ulice, pešački prelaz, semafor, različite vrste raskrsnica, pravilan prelazak ulice u različitim uslovima (pešački mostovi, pešački prelazi sa i bez semafora, u raskrsnicama ili van njih…), sve vrste signala u saobraćaju, njihovo značenje, kretanje u uslovima smanjene vidljivosti (noć, magla…), zlatna pravila bezbednog ponašanja pešaka: obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na kolovoz, sačekaj zeleno svetlo na semaforu za pešake, gledaj najmanje tri puta: levo, desno, pa opet levo, pokaži nameru, izaberi najbezbedniji, a ne najkraći put, bezbednost je važnija od svih nagrada ili kazni, budi dosledan u poštovanju saobraćajnih pravila…

 

0 pavlov poligon saobracaj

 

Gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, istakao je da nema slučajeva nastradale dece kao direktnih učesnika u saobraćaju u toku prošle godine, što ukazuje na značaj održavanja ove vrste obuke, poligona, i nastojanja i napora koji je uložila Gradska uprava grada Pančeva preko svog Odeljenja za saobraćaj i Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Imajući u vidu da je bezbednost dece najvažnija, Pavlov je naglasio da će grad nastaviti da pomaže ovakve aktivnosti.

 

0 pavlov i saobracaj

 

Svako dete će nakon završene obuke dobiti edukativni materijal sa osnovnim pravilima u saobraćaju, diplomu – tzv. „pešačku dozvolu“, udžbenik „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, reflektujući prsluk, narukvicu i privezak za ključeve sa motivima grada Pančeva.

Neprekidan i dobro osmišljen rad na unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece treba da dovodi do usvajanja znanja, formiranja pozitivnih stavova kod dece, uvežbavanja veština (umeća) i konačno, do bezbednog ponašanja dece u saobraćaju, saopšteno je iz Gradske uprave Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00