sreda, 12. septembar 2018.  13:26h
Pročitano 2656 puta

U Pančevu počinje da radi Savetovalište za brak i porodicu

Savetovalište za brak i porodicu počeće da radi okviru Centra za socijalni rad u Pančevu od 17. septembra.

U Pančevu će početi da radi Savetovalište za brak i porodicu kako bi se unapredili međusobni odnosi među partnerima i očuvala institucija porodice i braka U Pančevu će početi da radi Savetovalište za brak i porodicu kako bi se unapredili međusobni odnosi među partnerima i očuvala institucija porodice i braka N. Stoilković

Ovo je prvi put da će ovakva vrsta usluge biti dostupna našim sugrađanima, jer su do sada parovi mogli da koriste ovakve savetodavne usluge jedino u Vršcu ili Beogradu.

Usluge Savetovališta su besplatne, radiće se po principu zakazivanja na broj telefona 062 8370 291.

Savetodavni rad biće organizovan u prostorijama Centra za socijalni rad u Pančevu, za početak, jednom sedmično, od 15.30 časova, nakon radnog vremena.

Sanja Patalov, direktorka Centra za socijalni rad u Pančevu kaže da je u pitanju pilot projekat koji je finansiran od strane Grada Pančeva, trajaće do kraja godine, a u međuvremenu pokušaće na drugim konkursima da obezbede sredstva za njegov dalji rad.

Kroz ovo Savetovalište realizovaćemo psihoterapijske i psihoedukativne susrete bračnih i vanbračnih parova, porodica u krizi i pokušati da damo doprinos poboljšanju funkcionisanja porodica i svakog od članova porodice. Cilj je i da se unaprede veštine komunikacije između članova porodice, poveća međusobna tolerantnost i da se razvije kapacitet međusobnog razumevanja, objasnila je Sanja Patalov.

Kako naša sagovornica kaže, sve je manje predrasuda među građanima pa se nadaju da će zainteresovanost za ovakvu uslugu biti velika.

Razloga za preventivno delovanje u oblasti očuvanja braka i porodice je više nego potrebno, jer su podaci alarmantni kada uporedite podatke o broju sklopljenih brakova i broju razvedenih. Prema podacima matične službe u Pančevu od januara 2015. godine do maja 2018. godine sklopljeno je 1.494 braka, a u istom tom periodu razvedeno je 1.381!

Napomenula bih da broj razvedenih brakova koji smo dobili ne obuhvata i broj roditelja koji su raskinuli vanbračnu zajednicu i kod kojih je rađeno poveravanje dece iz vanbračne zajednice. To znači da je broj parova koji se razvode ili raskidaju zajednicu i veći od podatka kojim raspolažu matične službe, kaže Sanja Patalov.

 

IMG 20180912 110816

Na slici: Sanja Patalov, direktorka Centra za socijalni rad u Pančevu (foto: Pančevo MOJKraj)

 

Prema statističkim podacima Centra za socijalni rad u Pančevu, trenutno je aktivno 235 predmeta parova u brakorazvodnom sporu, 38 predmeta se bavi regulisanjem ličnih odnosa roditelj dete.

Takvih predmeta je sve više, jer roditelji u postrazvodnom periodu ne sarađuju dovoljno što se odražava na njihovu komunikaciju i samim tim na njihov odnos prema detetu odnosno deci, kaže naša sagovornica.

Nasilje je takođe i dalje prisutno, kako partnersko tako i u porodici. Tokom 2017. godine bilo je 234 prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Podaci jesu poražavajući kako sa stanovišta ozbiljnosti planiranja porodice i sklapanja braka, tako i shvatanja braka i porodice kao trajnog instituta i zajednice. Alarmantno je i to što se ne razvijaju nove usluge i mere koje bi trebalo da doprinesu očuvanju porodice, odnosno da se nove usluge podrške usklade sa novim funkcionalnim modelom uz adekvatno funkcionisanje članova porodice, smatra Sanja Patalov.

Upravo pilot projekat “Savetovalište za brak i porodicu – nova usluga u lokalnoj zajednici je prilika da se načine prvi koraci ka razvoju nove usluge kojom bi se doprinelo unapređenju usluga socijalne zaštite i funkcionisanju porodica.

 

0 centar za socijalni rad u pancevu

Na slici: zgrada Centra za socijalni rad u Pančevu (foto: Pančevo MOJKraj)

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00