ponedeljak, 10. septembar 2018.  17:20h
Pročitano 6293 puta

Tehnička škola „23. maj“ u Pančevu dobila savremenu ekološku laboratoriju

Tehnička škola „23. maj“ u Pančevu, dobila je modernu ekološku laboratoriju čije uređenje i opremanje je podržala kompanija NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“.

Savremena ekološka laboratorija u Tehničkoj školi "23. maj" u Pančevu Savremena ekološka laboratorija u Tehničkoj školi "23. maj" u Pančevu www.nis.eu

Laboratorija je opremljena najsavremenijom opremom za ispitivanje kvaliteta vode, vazduha i zemljišta. Koristiće je učenici ove, kao i đaci ostalih srednjih i osnovnih škola u Pančevu u cilju sticanja što boljeg praktičnog znanja. U renoviranje i kompletno opremanje ovog modernog kabineta, NIS je uložio više od tri miliona dinara.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalne samouprave, kompanije NIS, rukovodstva Tehničke škole „23. maj“, kao i mnogobrojne zvanice iz oblasti obrazovanja.

 

Foto1 848x500

 

Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je  istakao  značaj saradnje privrede i obrazovnog sistema. 

Sa Kompanijom NIS, Ministarstvo prosvete sarađuje dugi niz godina i to je kompanija koja se odgovorno odnosi prema svemu onome što je dobro i što daje novi kvalitet u ovoj zemlji. Ovde na delu vidimo povezanost privrede i obrazovanja. Želim da izrazim veliko zadovoljstvo što će ovoliki broj učenika imati privilegiju da radi sa aparatima u modernoj ekološkoj laboratoriji. Takođe bih rekao da smer „Tehničar za preradu nafte i gasa“ je novi obrazovni profil u ovoj školi, gde smo u rekordnom roku shvatajući potrebe tržišta Republike Srbije i Naftne industrije Srbije, uspeli zajedno sa kompanijom i njihovim stručnjacima da obradimo standardne kvalifikacije, istakao je Pajić.

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u NIS-u je naglasio važnost saradnje NIS-a i Tehničke škole „23. maj“.

Ono što je stvarna  vrednost ovog projekta je da će učenici imati priliku da se obučavaju i da uče u savremenim uslovima. Rafinerija nafte Pančevo se u poslednjih nekoliko godina vrlo intenzivno modernizuje. Novi pogoni svakako zahtevaju da imamo obučene školovane mlade ljude koji će tu doći da rade. Formiranje novog smera praktično znači da će nam dolaziti mladi ljudi koji su već spremni da se vrlo brzo uključe u rad rafinerijinih pogona. Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti ovako lepu saradnju, rekao je Gagić.

 

Foto 5 848x500

 

Direktorka Tehničke škole „23.maj“, Nataša Zečević izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom i uspešno realizovanim projektima u ovoj školi koje su podržali kompanija NIS, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Pančevo.

Otvaranjem ekološke laboratorije koju je kompanija NIS podržala preko programa „Zajednici zajedno“ u vrednosti od preko tri miliona dinara, naši učenici mogu da uče na najsavremenijoj opremi i uređajima koji se danas koriste i u industriji. Partnerstvo je pokrenuto  potpisivanjem Memoranduma o saradnji i idejom o kreiranju novog obrazovnog profila, koji odgovara potrebama NIS-a. U okviru Memoranduma, škola je putem programa „Energija znanja“ od NIS-a dobila još milion dinara i od toga smo opremili prvu interaktivnu učionicu u našoj školi, sa novim nameštajem, pametnom tablom, tabletima, novim računarima, projektorom i svime što je potrebno da nastava u današnje vreme bude moderna i deci mnogo bliža. A ono na šta sam ja najviše ponosna, je da je u našoj školi kreiran novi obrazovni profil – tehničar za preradu nafte i gasa. Nadam se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju, jer je ovo samo početak, navela je Zečević.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva je ovim povodom izrazio posebnu zahvalnost kompaniji NIS na podršci projektu „ekološka laboratorija“. 

U okviru programa „Zajednici zajedno“ NIS pokazuje veliku društvenu odgovornost prema našem Gradu, zajednici u kojoj vi poslujete, a mi živimo. Nadam se na radost svih učenika, ne samo ove škole, već i ostalih škola u Pančevu, ova laboratorija dosta doprineti unapređenju uslova praktičnog dela nastave, što će izazvati motivaciju i kao finalni rezultat imati unapređenje znanja, rekao je Živković.

 

Foto 2 848x500

 

Program „Zajednici zajedno“ namenjen je unapređenju uslova lokalne zajednice u kojima kompanija posluje. Razvoj partnerskih i prijateljskih odnosa sa lokalnim samoupravama, i institucija u lokalnoj zajednici predstavlja temeljnu praksu koju kompanija NIS razvija od 2009. godine, a u protekloj deceniji NIS je u unapređenje kvaliteta života u 11 gradova i opština širom Srbije uložio više od milijardu dinara i realizovao više od 900 projekata. Samo u grad Pančevo, kroz  program društvene odgovornosti kompanija je uložila 152 miliona dinara u realizaciju 132 projekta.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00