subota, 25. avgust 2018.  09:49h
Pročitano 3978 puta

Počela ekološka akcija „Otpad odvoji, poklon osvoji“

Nakon Novog Sada, i Pančevo je dobilo priliku da se pridruži akciji „Otpad odvoji, poklon osvoji“. U pitanju je ekološka akcija koja za cilj ima afirmaciju recikliranja PET boca i aluminijumskih konzervi.

Građani donose ambalažu i odlažu je u namenski kontejner na pijaci u Pančevu Građani donose ambalažu i odlažu je u namenski kontejner na pijaci u Pančevu M.M.

Akciju u Pančevu zajedno sprovode Ekostar PAK, JKP Higijena Pančevo, JKP Zelenilo Pančevo i Udruženje mladih iz Jabuke.

Akcija prikupljanja plastične i aluminijumske ambalaže počela je jutros i trajaće do 12 sati. Volonteri će svake subote i nedelje od 8 do 12 časova, do kraja septembra, na štandu ispred upravne zgrade na Zelenoj pijaci u Pančevu uručivati cegere za kupovinu izrađene od reciklirane plastike.

 

gradjani dobijaju cegere na poklon

 

 

Da bi građani dobili na poklon jedan ovakav ceger neophodno je da donesu 10 PET boca ili 5 aluminijumskih limenki i ubace ih u namenski kontejner.

Reciklabilni materijali biće odlagani u namenske kontejnere koji su postavljeni na zelenoj pijaci i radnici ,,Higijene“ će ih odneti na dalju reciklažu.

 

voloteri na standu u pancevu

 

Nemanja Bojić iz Unije mladih iz Jabuke kaže da su u saradnji s Ekostar pakom iz Beograda, koje se bavi smanjenjem ambalažnog otpada u životnoj sredini i komunalnim preduzećima Higijena i Zelenilo došli na ideju da animiraju sugrađane da počnu da recikliraju PET ambalažu i limenke.

Projekat “Otpad odvoji, poklon osvoji” je zamišljen tako da motivisanjem i nagrađivanjem građanki i građana Pančeva razvija svest o separaciji komunalnog otpada. To znači da želimo da motivišemo građane da razvrstavaju otpad kod kuće, da ove dve vrste ambalaže donesu i predaju nama na štand, a mi ćemo ih za trud nagraditi jednom torbom, odnosno cegerom, kaže Nemanja Bojić.

On dodaje da realizacija ovog projekta podrazumeva postavljanje info pulta na pijaci u Pančevu, svake subote i nedelje od 8 do 12 sati, do kraja septembra odnosno dok se ne podele svi cegeri koji su obezbeđeni za ovu akciju.

 

0 cegeri torbe koji se dele gradjanima

 

Na našem info pultu građani će moći da se informišu o značaju i načinu separacije. Ovde će takođe biti organizovano i preuzimanje donete PET ambalaže i limenki i uručivanje torbi. U dogovoru s Higijenom, prikupljena ambalaža biće prevezena do njihovog reciklabilnog centra. Realizacija ovog projekta ima za cilj podizanje svesti građana i građanki Pančeva o značaju primarne selekcije komunalnog otpada i značaju očuvanja životne sredine, objasnio je Nemanja Bojić.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesta miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se od 100 do 1.000 godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za rad kompjutera od tri sata, TV-a dva sata, a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

 

plato ispred upravne zgrade na zelenoj pijaci pancevo

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00