petak, 24. avgust 2018.  18:41h
Pročitano 2099 puta

Ministar Vulin: Vojska se ne stvara preko noći

Ministar Vojske Srbije Aleksandar Vulin u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića danas je obišao pripadnike 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Kopnene Vojske, koji izvode redovnu obuku u letnjim uslovima u Deliblatskoj peščari.

Ministar Vojske Srbije Aleksandar Vulin u Deliblatskoj peščari Ministar Vojske Srbije Aleksandar Vulin u Deliblatskoj peščari www.mod.gov.rs

Tom prilikom ministar Vulin je istakao da se vojska ne stvara preko noći, u vojsku se mora ulagati kontinuirano i mora se to raditi bez obzira da li imate neposrednu opasnost ili ne. 

Vojska je mehanizam, institucija u koju mora da se ulaže i u koju se ulaže decenijama da bi odgovorila na zahteve i na sve izazove koji pred nju mogu da se postave, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

0 2 vojska vulin a

 

On je istakao da se Vojska Srbije intenzivno naoružava i oprema, ali da posebno vodi računa o obučenosti svojih pripadnika, baš kao što vodi računa o standardu svojih pripadnika.

Očekuje nas povećanje plata, dobijanje stanova po veoma povoljnim uslovima, ali nas očekuje i nabavka nove opreme. Vojska Srbije može da računa na potpunu podršku državnog rukovodstva na čelu sa vrhovnim komandantom, ali i na poverenje čitave nacije, naglasio je ministar Vulin, ponovivši da se Vojska ne stvara preko noći.

Ministar Vulin je podsetio da se svako ulaganje u Vojsku isplati, te da je to ulaganje koje i te kako pomaže kvalitetu života svakog našeg građanina.

Snažna vojska je garant naše nezavisnosti, snažna vojska je garant da možemo da budemo vojno neutralni i da možemo sami da odlučujemo o sebi. Bez snažne, obučene, opremljene i zadovoljne vojske nema slobodne i suverene zemlje i nema onoga ko bi mogao da sam odlučuje da nema takvu vojsku, zaključio je ministar Vulin.

 

0 1 vojska vulin

 

Načelnik štaba Specijalne brigade pukovnik Siniša Stašević istakao je da je prethodnih dana deo padobranskog bataljona na prostoru Deliblatske peščare realizovao deo praktične obuke u letnjim uslovima.

Težišno smo realizovali dve tematske celine - obuku u samostalnoj ishrani u prirodi i obuku u savlađivanju vodenih prepreka formacijskim i vanformacijskim sredstvima, rekao je pukovnik Stašević.

Jedan od ciljeva, naveo je on, bilo je obučavanje pripadnika u praktičnim radnjama - prikupljanju plodova ishrane u prirodi i organizacije samostalne ishrane u uslovima kada je redovno snadbevanje hranom otežano ili onemogućeno, dok je drugi bio osposobljavanje i uvežbavanje u izradi priručnih sredstava za savlađivanje vodenih prepreka, a deo obuke podrazumevao je i upotrebu formacijskih sredstva koje jedinica poseduje.

Pripadnici 63. padobranskog bataljona realizuju redovnu obuku u letnjim uslovima od 15. do 25. avgusta u širem rejonu Deliblatske peščare. Ministar Vulin i general Diković danas su imali prilika da se uvere u kvalitet i sadržaj obuke srpskih specijalaca, koji su demonstrirali savlađivanje vodenih prepreka formacijskim i priručnim sredstvima, pružanje prve pomoći davljeniku, kao i deo programa obuke o ishrani u prirodi.

 

0 2 vojska vulin

Autor:  M.O.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00