subota, 22. avgust 2015.  13:57h
Pročitano 23975 puta

Čudesne figure i predmeti od papira nastaju u domu jedne Pančevke (FOTO GALERIJA)

Helena Repac Pešić iz Pančeva pravi zanimljive figure i predmete od papira u boji, tehnikom 3D origami koju je naučila putem video snimaka na jutjubu.

Za pravljenje ovakvog pauna od papira u boji potrebno je desetak dana Za pravljenje ovakvog pauna od papira u boji potrebno je desetak dana M. Ristić

Zahvaljujući ćerki Marini, vaspitačici u jednom beogradskom vrtiću, Helena je po prvi put počela da „radi“ sa papirom.

Kako kaže, ćerki je trebala pomoć pred Osmi mart da se naprave čestitke za mame tridesetoro dece.

Kupila mi je hamer, papire u boji i ostale rekvizite, a ja sam otišla jutjub i našla tehniku „kviling“ koja mi se dopala. Gledala sam snimke, učila, seckala papiriće i savijala ih iglom, lepila... Nastavila sam da tražim sve teže i teže ideje, priča nam o svojim počecima Helena.

U početku je ideje za rad dobijala na snimcima, a zatim je počela da radi „iz svoje glave“. Dugo je radila „kviling“ tehniku, uradila je veliki broj čestitki i tražeći nešto zahtevnije naišla je na internetu i na 3D origami. 

Učinilo mi se veoma interesantnim, pokušala sam i dopalo mi se. Ne znam tačno koliko mi je vremena trebalo da savladam 3D tehniku, jer i danas se učim. Svakim danom ide mi bolje. Naravno, u početku je bilo lošije, a vremenom sve lakše, kaže Helena.

 

Helena Repac Pancevo 3D origami

 

Ne znamo da li još neko radi 3D origami u Srbiji, Helena nije imala prilike do sada da sa nekim stupi u kontakt niti da razmeni iskustva, ali je snimke i objašnjenja slala u Hrvatsku i Sloveniju ljudima koji su je odande kontaktirali i raspitivali se o tome što radi.

Evo kako se prave figure tehnikom 3D origami:

- Papir formata A4 isečem na 32 papirića, a ako je neka veća figura, može i na 16 komada. Za pauna mi je, na primer, od svake boje trebalo 7 ili 8 papira A4 formata u boji. Nekad i više, ukoliko je više boja potrebno. Samo da pripremim papiriće, da složim male trougliće, potrebno je oko nedelju dana. Meni nekad i više, jer nemam previše slobodnog vremena. Samo slaganje traje oko 2 dana, nekad i duže, sve zavisi od predmeta koji pravim. Priprema papirića oduzima najviše vremena, otkriva tajne svog hobija Helena Repac Pešić.

Naša sagovornica kaže da joj je najteža za pravljenje bila vaza i oduzima najviše vremena. Za nju je papiriće pripremala čak mesec dana, jer je potrebno više od 3.600 papirića. 

Nekad radim od jutra do mraka uz pauze samo za jelo, jer jedva čekam da vidim gotov rad. Vaza mi je definitivno najteža i najsporije se pravi. A napravila sam osam vaza, u tri različite boje. Ni sama ne znam koliko sam do sada figura napravila. Neke sam pravila i više puta. Poklanjala, prodavala... Sigurno sam napravila više od 100 figura ili predmeta, ali ne znam tačan broj, kaže Helena.

Helena je dugo radila kao sekretarica u preduzeću Razvoj i inženjering i nikada nije pomišljala da će nešto ovako raditi. Njena profesija nema veze sa ovim hobijem, a kao što vidite, rukama od papira pravi zanimljive predmete i figure.

Pravila sam dosta “torte” od kartona za decu, za školu, prstenove za salvete. To mi je čak više traženo nego ovi ukrasni predmeti. Pravila sam i korpice sa cvećem, ispričala nam je Helena.

Naša sugrađanka nikada do sada nije izlagala svoje ručne radove. Ukoliko vam se budu dopali, ili ukoliko želite da vidite i druge radove naše talentovane sugrađanke, posetite stranicu na Fejsbuku “Naručite unikatne poklone”. 

Papir je za Helenu Repac Pešić još uvek nepresušni izvor inspiracije.

 

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(42 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00