petak, 17. avgust 2018.  14:35h
Pročitano 1743 puta

Počela deveta Eko regata Tamiš

Devetu godinu za redom Grad Pančevo organizuje trodnevnu Eko regatu Tamiš, a oko 40 čamaca, brodića i katamarana isplovilo je jutros s pančevačkog keja.

Učesnici regate Eko Tamiš pred polazak iz Pančeva Učesnici regate Eko Tamiš pred polazak iz Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Oni će ploviti prvo ka Jabuci, a zatim ka Glogonju gde će ostati na noćenju. Sutradan, u subotu, 18. avgusta, Eko regata će proći kraj Sefkerina i nastaviti plovidbu do Opova, odakle će se nakon prigodnog muzičkog i sportskog programa, u nedelju, 19. avgusta, vratiti u Pančevo, sa usputnim zadržavanjem u Jabuci. Sve vreme plovidbe, regataši će čistiti priobalje od reciklabilnog plutajućeg otpada.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj kaže da je Eko regata značajna jer se čisti tok reke Tamiš, u delu od Pančeva do Opova.

To nije nimalo lak zadatak, ali sam sigurna da će uz druženje i program koji je organizovan za ova tri dana, učesnicima regate to ipak biti lak posao. Svesni smo da na rekama postoji plutajući otpad, koji osim što ruži izgled reka, ugrožava i biljni i životinjski svet. Evo već devetu godinu za redom borimo se protiv plutajućeg otpada, i rezultati su vidljivi – svake godine sve je manje otpada koji se izvadi iz Tamiša tokom regate. To govori ne samo da smo očistili reku već da smo dali pozitivan primer i da smo pozitivno uticali na naše građane da se i oni pridruže u vođenju računa o reci i da je čuvaju tokom čitave godine, rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Ideja devete regate je da se uz podizanje svesti građana o potrebi zaštite reke od zagađenja izvrši i promocija reke Tamiš kako bi se proglasio njen status u „Državni plovni put“ od Pančeva do Opova, kao i promocija potencijala Tamiša za nautički turizam i razvoj održivih vidova turizma na potezu od Pančeva do Opova.

Tamiš je pre više decenija izgubio plovni status na delu od Opova do Pančeva, a inicijativa regate je da se to vrati i dokaže da tu mogu da plove manji čamci.

S tim što će morati na određenim mestima da se izvrši manje čišćenje plovnog toka, jer u Tamišu dubine nisu problem, problem je popadalo drveće koje se ne sklanja, objasnio je Milorad Timčenko, organizator regate.

Grad Pančevo u saradnji sa Opštinom Opovo i ove godine organizuje manifestaciju pod nazivom „EKO REGATA TAMIŠ“, u periodu od 17. do 19. avgusta.

 

0 tamis 2018 eko regata

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00