petak, 21. avgust 2015.  16:52h
Pročitano 2173 puta

Volonteri uređuju Streljanu (FOTO GALERIJA)

U Pančevu je pre dva dana počeo prvi Letnji volonterski kamp, u čijem radu učestvuje 10 volontera iz različitih delova Srbije. Oni će do 23. avgusta uređivati zgradu Streljačke družine Pančevo 1813 i okolinu streljane.

Volonteri iz različitih delova zemlje boraviće u Pančevu do kraja avgusta Volonteri iz različitih delova zemlje boraviće u Pančevu do kraja avgusta Pančevo.MOJKraj.rs

Zatim će do 31. avgusta pomagati u organizaciji Freedom art festivala. U okviru Festivala učesnici kampa će imati zadatak da prave fotografije, snimaju kratke video reportaže i pišu blogove o Freedom art festivalu. 

Siniša Velić, organizator kampa kaže da su volonteri smešteni u Streljani i da će prvih nekoliko dana svog boravka uređivati fasadu i raskričiti prostor oko zgrade, kako bi zasadili cveće i zelenilo, sa idejom da tu nastane volonterski park.

Svi volonteri su po prvi put na nekom kampu, a većina njih je i po prvi put u Pančevu. Tokom dve nedelje trajanja kampa učesnici će pored novih poznanstava i novih znanja iz oblasti fotografije i novinarstva, imati priliku da bliže upoznaju grad Pančevo, njegovu zanimljivu istoriju i dinamičnu kulturnu scenu, učestvuju u kreativnim radionicama i ekološkim akcijama, kaže Siniša Velić, organizator kampa.

Za učesnike kampa ovog vikenda biće organizovana i jednodnevna ekskurzija do belocrkvanskih jezera, a do kraja boravka i jednodnevna poseta gradskom bazenu. 

Učesnici kampa smešteni su u zgradi Streljačke družine “Pančevo 1813” nastale u devetnaestom veku, koju su tokom prošlih sto godina posetile važne istorijske ličnosti kao što su knez Aleksandar Karađorđević i austrijski car Franc Jozef I.
To je ujedno prilika da ovi mladići i devojke upoznaju i Narodnu baštu, najveće zelenu oazu u Pančevu. 

Marija Bosnić iz Beograda je kamp liderka na letnjem kampu u Pančevu i u toj ulozi je prvi put. Kako kaže, njen zadatak je da organizuje posao, aktivnosti za međusobno upoznavanje i razvijanje timskog duha.

Za sada su volonteri poslušni, ali iskusniji kažu da je to uvek tako prvih dana. Nadam se da će tako biti do kraja kampa. Prvi dan igrali smo igre kroz koje su se volonteri upoznali, ispričala nam je Marija.

Učesnici će tokom svog boravka u Pančevu uređivati streljanu i svakoga dana sami pripremati hranu koju obezbeđuju organizatori kampa. 

Kristina Agić je iz Zrenjanina, po prvi put na kampu i nikada do sada nije bila u Pančevu. U potrazi za nečim što do sada nije radila, ova studentkinja novinarstva odlučila je da dođe na kamp.

Uvek sam bila u manjem krugu ljudi. Zanima me kako je to biti u kampu sa 15 nepoznatih ljudi 12 dana na istom mestu. Dobro je druženje za sada, ali je ovih dana hladno i ima komaraca, kaže Kristina.

I Dušan Radojević iz Kragujevca je po prvi put u Pančevu i do sada nije učestvovao na volonterskim kampovima.

Očekivao sam lošiji smeštaj, ali je u stvari odličan. Treba probati ono što nikad nismo radili, ovde pomažemo streljani, a timski rad je zanimljiv. Radujem se festival, manje će se fizički raditi, otkriva Dušan koji očekuje da kvalitetno provede vreme u Pančevu družeći se sa svojim vršnjacima.

Regionalni volonterski centar Pančevo uz pomoć Mladih istraživača Srbije organizuje ovaj prvi letnji volonterski kamp u okviru FreeDom art festivala. Freedom art festival slavi slobodu umetničkog stvaranja i slobodu izražavanja, i sastoji se iz muzičkog, filmskog i edukativnog dela. Festival će posetiti i 50 volontera iz Berlina i cele Evrope.

Letnji volonterski kamp u Pančevu jedan je od 30 kampova koji se organiziju u Srbiji ove godine u okviru projekta “Mladi su zakon” podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)

Komentari  

+3 #1 pancevka 23-08-2015 04:22
Nadam se da volonteri imaju uvid u situaciju sa zmijama oko streljane, i da ta informacija neće doći do njih nekim incidentom.
Obezbedite toj deci neku zaštitnu opremu, kada ih već bacate u vatru. Pozdrav
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00