utorak, 31. jul 2018.  16:17h
Pročitano 2071 puta

Vitman: Pančevo konkuriše kod pokrajine s projektima od značaja za razvoj turističkih potencijala

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost da Grad Pančevo učestvuje s dva projekta na konkursu za razvoj turističkog potencijala u 2018. godini, koji je raspisao Sekretarijat za privredu i turizam AP Vojvodine. 

Maja Vitman, gradski menadžer Grada Pančeva Maja Vitman, gradski menadžer Grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju su projekti „Izgradnja plovnog objekta – suvog doka“ i „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za pristupni put, elektro i vodovodni priključak ka izletištu na reci Tamiš u Glogonju“.

Maja Vitman, gradski menadžer grada Pančeva podseća da je prema Strategiji razvoja Grada reka Tamiš jedan od potencijala koji Pančevo ima i prednost u odnosu na druge sredine je što protiče kroz grad i pojedina naseljena mesta na našoj teritoriji. 

Zato smo procenili da su ova dva projekta izuzetno važna. Prema uslovima koji su konkursom pokrajine predviđeni možemo da konkurišemo s dva projekta i tu mogućnost smo i iskoristili. Jedan od projekata, „Izgradnja plovnog objekta – suvog doka“, je na osnovu zahteva Turističke organizacije Pančevo. U pitanju je unapređenje nautičkog turizma kroz pružanje usluga nautičarima kroz postojanje jednog plovnog objekta – suvog doka. Suvi dok će najviše koristiti Turistička organizacija Pančevo koja upravlja katamaranom, ali će biti moguće da ga koriste i drugi nautičari. Realizacijom ovog projekta napravila bi se ušteda troškova samog održavanja i popravke katamarana, kao i troškova parkiranja odnosno čuvanja katamarana u zimovniku tokom zimskog perioda. Ujedno bi se stvorila i mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda kroz omogućavanje da suvi dok koriste i drugi nautičari, obrazložila je Maja Vitman.

Vrednost ovog projekta je 3.600.000 dinara s PDV-om. Od AP Vojvodine je traženo 2.844.000 dinara, a ukoliko bude odobren učešće Grada Pančeva iznosiće 756.000 dinara.

Drugi projekat je predložila Mesna zajednica Glogonj za izradu projektno-tehničke dokumentacije za pristupni put ka izletištu na reci Tamiš.

U pitanju je izrada potrebne dokumentacije za uređenje i izgradnju pristupnog puta, elektro i vodovodnog priključka na izletištu u Glogonju, na reci Tamiš. Postojeći pristupni put je u prilično lošem stanju. Ukoliko bi sredstva bila odobrena, imali bismo spremnu tehničko-projektnu dokumentaciju na osnovu koje bismo kasnije mogli da tražimo sredstva na nekim drugim konkursima za samo izvođenje radova, kazala je Vitman.

Vrednost ovog projekta je 600.000 dinara s PDV-om. Od AP Vojvodine je traženo 474.000 dinara, a ukoliko bude odobren učešće Grada Pančeva iznosiće 126.000 dinara.

Kako kaže Maja Vitman, gradski menadžer i predsednica Komisije za vrednovanje projekata, jedna od prednosti koju Pančevo ima je da na nivou Južnog Banata posluje regionalna razvojna agencija „Južni Banat“. 

To će nam na konkursu doneti dodatne bodove, verovatno i određenu prednost naspram drugih lokalnih samouprava, a sa učešćem od 21% Grad Pančevo zadovoljava osnovne kriterijume. Krajnji rok za dostavljanje projekata je 6. avgust. Komisija za vrednovanje projekata koja je imenovana od strane gradonačelnika dala je svoje pozitivno mišljenje na ova dva projekta. Gradsko veće je dalo saglasnost da se sa ova dva projekta konkuriše, a mi se nadamo da će i AP Vojvodina prepoznati značaj koji projekti imaju i omogućiti nam sredstva za njihovo sprovođenje, rekla je Maja Vitman.

Grad Pančevo nastoji da učestvuje na što više domaćih i inostranih konkursa kako bi omogućio sufinansiranje za realizaciju različitih projekata. Tokom leta Grad je već konkurisao na tri projekta.

Odeljenje za projekte u Gradu Pančevu redovno prati konkurse i kao gradskog menadžera i predsednika Komisije za vrednovanje projekata me redovno obaveštavaju o njima. Imamo dobru saradnju sa svim JKP, institucijama na nivou grada i mesnim zajednicama, prikupljamo podatke i informacije o njihovim potrebama kako bismo zajedno konkurisali na raznim konkursima. Možemo se pohvaliti da smo od početka godine do sada učestvovali na 17 konkursa. Za neke od njih čekamo rezultate. Prošle godine sa različitih nivoa vlasti, odobrena su nam sredstva za 50% projekata sa kojima smo konkurisali. Prošla godina je bila najplodonosnija po tom pitanju, kaže naša sagovornica.

Grad Pančevo je ranijih godina iz sredstava kreditnog zaduženja radio na izradi tehničke dokumentacije. 

Upravo se sada po rezultatima konkursa vidi koliko je to bilo značajno, jer je nama sada spremna dokumentacija čiju izradu je finansirao Grad Pančevo a sa kojom možemo redovno da konkurišemo za sufinansirajuća sredstva iz različitih izvora finansiranja, bilo da je u pitanju republika ili pokrajina. To su sredstva koja su dobrodošla. Najveće sufinansiranje koje je Grad Pančevo imao je prema Upravi za kapitalna ulaganja, za izradu II faze Potamiškog kolektora gde je bilo sufinansiranje u iznosu od 50%. Za sve druge projekte uglavnom je to 21%, a nekad dobijemo sredstva za realizaciju projekta i bez našeg sufinansiranja. To je bio slučaj na primer u Severnoj industrijskoj zoni, za izgradnju Crepajačkog puta, gde je naše učešće bilo nula dinara, zaključila je Maja Vitman.

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00