četvrtak, 26. jul 2018.  08:24h
Pročitano 2214 puta

Evo kakav je kvalitet vode za kupanje ovih dana

Nakon drugog ovogodišnjeg uzorkovanja vode sa pančevačkih kupališta, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Pančevo utvrdili su da je bezbedno kupati se u veštačkom jezeru u Kačarevu i na plažama Tamiša u Pančevu i Glogonju.

Bela stena Bela stena Pančevo.MOJKraj.rs

Kupanje je dozvoljeno i u Jabuci i na Beloj Steni. Prema poslednjih rezultatima kupanje se ne preporučuje na Ponjavici u Omoljici i Banatskom Brestovcu niti u Ivanovu.

Ovog leta možete se osvežiti kupanjem u jezeru u Kačarevu. Voda ovog jezera je ponovo II klase, odnosno dobrog ekološkog statusa. Ovoj kategoriji u drugoj kampanji kontrole površinskih voda koje ispituje Zavod za javno zdravlje Pančevo su se pridružile i vode na kupalištima reke Tamiš u Pančevu i Glogonju. U Jabuci je samo jedan parametar odstupao od klase vode koja dozvoljava kupanje i rekreaciju, ali koji ne utiče na zdravlje ljudi, tako da i stanovnici ovog naselja mogu da koriste svoje kupalište. To se ne može reći i za stanovnike Omoljice i Banatskog Brestovca čija kupališta odgovaraju V klasi (lošem ekološkom statusu), tako da ova kupališta nisu za kupanje i rekreaciju. Kupalište u Ivanovu takođe pripada V klasi zbog odstupanja jednog parametra (pH vrednosti), navodi se na zvaničnom sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Omiljeno kupalište Pančevaca i Beograđana, Bela Stena, ovoga puta je u III klasi, umerenog ekološkog statusa, tako da može da se koristi za kupanje. 

Svakako nemojte zaboraviti da se obavezno istuširate nakon izlaska iz vode, bez obzira na njen kvalitet, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje.

Uzorkovanje površinskih voda izvršeno je 18. jula. Naredno uzorkovanje površinskih voda predviđeno je za 1. avgust.

Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda zaključenog između Gradske uprave grada Pančeva i Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Zavod za javno zdravlje Pančevo u letnjoj sezoni vrši redovno ispitivanje kvaliteta voda koje se koriste za kupanje i rekreaciju šest puta tokom leta.

Uzorci površinskih voda uzimaju se sa sledećih lokacija: 
– reka Tamiš – kupalište u Pančevu, Glogonju i Jabuci,
– reka Dunav – kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica),
– Ponjavica – kupalište u Omoljici i Banatskom Brestovcu,
– kupalište u Ivanovu
– jezero u Kačarevu.

U prilogu ovog teksta možete pročitati kompletan drugi izveštaj o uzorkovanju površinskih voda na teritoriji Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00