sreda, 19. avgust 2015.  06:50h
Pročitano 2113 puta

Gorani i “Higijena” će čistiti Tamiš i kej 27. avgusta

Članovi Pokreta gorana i centra volontera Pančevo, u saradnji sa JKP “Higijenom” će u četvrtak, 27. avgusta, tokom prepodneva, organizovati prvu od tri planirane akcije čišćenja i uređenja Tamiša i tamiškog keja.

Čišćenje 27. avgusta je planirano na potezu od mosta na starom putu za Beograd do brodogradilišta. Čišćenje 27. avgusta je planirano na potezu od mosta na starom putu za Beograd do brodogradilišta. PGCVP

Reč je o projektu „Čišćenje gradskog dela Tamiša i izletišta Bela Stena na Dunavu“ koji je podržan od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na javnom konkursu.

Plan akcije čišćenja Tamiša i tamiškog keja
četvrtak, 27. avgust 
9 sati – okupljanje kod restorana “Šaran”
9:30 – raspoređivanje volontera po grupama i početak akcije čišćenja
12 sati – muzički program na bini kod kupališta

Čišćenje je planirano na potezu od mosta na starom putu za Beograd do brodogradilišta. 

Milena Jovišić, tim liderka Pokreta gorana i pi-ar projekta, kaže da će akcija početi sa nekoliko punktova duž keja gde će se i privremeno odlagati sakupljeni otpad koji će radnici JKP „Higijene“ kasnije odneti na razvrstavanje u njihov centar i proslediti na reciklažu. Istovremeno će trajati i sakupljanje otpada sa površine reke sa čamaca ribolovaca. Za učesnike će biti obezbeđene rukavice, kese i osveženje.

U akciju mogu da se uključe sva udruženja sa teritorije grada Pančeva i građani koji žele da daju svoj doprinos očuvanju tamiškog keja i plovnosti reke Tamiš. Dovoljno je da se pojave na keju kod restorana „Šaran“ u četvrtak, 27. avgusta od 9 do 9,30 ili da se prijave lajkovanjem Fejsbuk stranice JKP „Higijene“ i time će moći da konkurišu za neku od nagrada, o čemu će biti više informcija na stranici JKP „Higijene“, kaže Milena Jovišić.

Analizom stanja na terenu uočeno je da se po reci Tamiš, uz splavove i plovne objekte, nalazi mnogo naplavina i plovnog  nanosa koji otežavaju plovidbu. Posle izlivanja reke iz korita i zatim njenog povlačenja, na pojedinim delovima obale i šetališta koncentrišu se značajne količine plastičnih kesa, PET ambalaže, staklenih flaša, guma… Svedoci smo velike posete kupača na Beloj steni, ali i velike količine otpada po samoj plazi koji za sobom ostavljaju neki nesavesni posetioci. Ovaj projekat će doprineti efektivnijem rešavanju navedenih problema kroz redovne akcije skupljanja smeća na vodenim površinama, na plažama na Tamišu i Beloj steni, ali i na šetalištima, izletištima i sportskim terenima pokraj Tamiša, navode u Pokretu gorana i centru volontera Pančevo.

Još dve ovakve akcije planirane su za septembar i oktobar kada će akcenat biti stavljen na uključivanje osnovaca i srednjoškolaca. 

Kroz učešće civilnog društva i građana u ovakve akcije želimo da damo doprinos podizanju ekološke svesti Pančevaca o potrebi očuvanja životne sredine u našem gradu i okolini. Time ćemo zajednički raditi na zaštiti gradskog priobalja Tamiša u kom rado uživaju svi stanovnici sa teritorije grada Pančeva, ali i očuvati plovnost reke, kaže, Milena Jovišić.

Partner na ovom projektu je JKP „Higijena“ koja će sa Pokretom gorana sprovoditi niz akcija na Tamišu i Beloj steni u narednih nekoliko meseci u cilju zaštite priobalja i povećanja plovnosti reke. Time će se ujedno i preventivno delovati na očuvanje izvorišta pijaće vode za grad Pančevo, što je od krucijalnog značaja za sve stanovnike Pančeva i nekih naseljenih mesta koja se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda, kažu u Pokretu gorana i centru volontera Pančevo.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00