četvrtak, 12. jul 2018.  20:08h
Pročitano 3876 puta

Kupanje nije dozvoljeno jedino u Ivanovu

Kupališta na reci Tamiš (u Pančevu, Jabuci i Glogonju), kupalište na reci Dunav („Bela Stena“ (levo i desno od špica)), kupalište na reci Ponjavica (u Omoljici i Banatskom Brestovcu) i jezero u Kačarevu mogu se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije, utvrđeno je nakon analize vode.

Jezero u Kačarevu Jezero u Kačarevu Pančevo.MOJKraj.rs

Kupalište u Ivanovu ne može se koristiti u svrhu kupanja i rekreacije.

Uzorkovanje površinskih voda s ovih lokacija izvršeno je 4. jula.

Rezultati prve kampanje pokazuju da je reka Tamiš III klase – umerenog ekološkog statusa i da se može koristiti za kupanje i rekreaciju.

Odstupanja od maksimalno dozvoljenih koncentracija fizičko-hemijskih parametara vode reke Dunav nisu od zdrastvenog značaja, te iako pripada IV klasi koja pokazuje da je slabog ekološkog statusa, ne očekuje se njihov uticaj na zdravlje ljudi, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Voda Ponjavice na kupalištima u Omoljici i Banatskom Brestovcu je takođe u IV klasi – slabog ekološkog statusa, ali prema ispitanim fizičko-hemijskim parametrima koji su povećani ne očekuje se uticaj na zdravlje ljudi.

Jedino voda na kupalištu u Ivanovu nije za kupanje i rekreaciju jer je mikrobiološki opterećena i takođe pripada IV klasi, odnosno slabog je ekološkog statusa.

Od svih pančevačkih površinskih voda najbolja je voda jezera u Kačarevu koja pripada II klasi i ima dobar ekološki status.

Još bolji kvalitet površinskih voda imaju Belocrkvanska jezera koja pripadaju II klasi, imaju dobar ekološki status i kao i svake godine prva su na listi za preporuku gde provesti tople letnje dane. (Ova ispitivanja finansira DJUP „Belocrkvanska jezera“)

Rezultati analiza pokazuju samo trenutno stanje kvaliteta vode za kupanje i rekreaciju, a da svakodnevno treba voditi računa o higijeni plaža, ponašanju kupača, bezbednom odlaganju smeća, obezbeđenju funkcionalnih toaleta i tuševa koje bi trebalo obavezno koristiti nakon svakog kupanja, kažu u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Naredno uzorkovanje površinskih voda predviđeno je za 18. jul.

 

0 uzorkovanje vode Zavod za javno zdravlje

Na slici: uzorkovanje površinskih voda tokom leta (foto: Zavod za javno zdravlje Pančevo)

 

Na osnovu Ugovora o vršenju usluge ispitivanja kvaliteta površinskih voda s Gradskom upravom grada Pančeva, Zavod za javno zdravlje Pančevo u letnjoj sezoni vrši redovno ispitivanje kvaliteta voda koje se koriste za kupanje i rekreaciju u VI kampanja na sledećim lokacijama:

– reka Tamiš – kupalište u Pančevu, Glogonju i Jabuci,
– reka Dunav – kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica),
– Ponjavica – kupalište u Omoljici i Banatskom Brestovcu,
– kupalište u Ivanovu
– jezero u Kačarevu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00