utorak, 18. avgust 2015.  21:12h
Pročitano 1140 puta

Neeksplodirane bombe na nekoliko lokacija u Pančevu

Lokacije u Pančevu na kojima se pretpostavlja da postoje neeksplodirane avio bombe i druga ubojita sredstva su na prostoru Rafinerije nafte, Luke, Petrohemije i Azotare, prema evidenciji Centra za razminiranje Republike Srbije i potiču iz vremena NATO agresije 1999. godine.

Utvrđeno je da je Luka Pančevo gađana tokom 1999. godine nekoliko puta, sa više od 80 avionskih bombi – raketa Utvrđeno je da je Luka Pančevo gađana tokom 1999. godine nekoliko puta, sa više od 80 avionskih bombi – raketa V.J.P.

U Centru za razminiranje Republike Srbije kažu da je opšte poznato da je teritorija Republike Srbije u prošlih stotinak godina bila izložena bombardovanjima i borbenim dejstvima različitih intenziteta, zbog čega se pretpostavlja da je značajan deo teritorije naše države zagađen raznim vrstama zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Reč je o Prvom i Drugom svetskom ratu, NATO bombardovanju 1999. godine, sukobima na jugu Srbije tokom 2000/2001. godine i slučajevima kada je zbog požara i eksplozija u vojnim skladištima došlo do rasturanja različitih ubojitih sredstava.

Svaka lokacija za koju je Centar za razminiranje dobio informaciju da je bila meta dejstva ili da postoji potencijalna sumnja da se na lokaciji nalazi neeksplodirana avio bomba ili raketa, tretira se kao sumnjiva lokacija i predstavlja predmet daljeg prikupljanja informacija i izviđanja radi potvrđivanja ili odbacivanja sumnje o postojanju neeksplodirane avio bombe – rakete.
Osim toga, mogući su pojedinačni slučaji pronalasci neeksplodiranih ubojitih sredstava, prilikom izvođenja građevinskih ili poljoprivrednih radova, zaostalih iz perioda Prvog i Drugog Svetskog Rata. Ova sredstva, po prijavi, uklanjaju i uništavaju pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

Eventualna zagađenost neeksplodiranim ubojitim sredstvima na području Pančeva potiče dominantno iz vremena NATO agresije kada su avionskim bombama – raketama gađane lokacije Rafinerije nafte, Luke, Petrohemije i Azotare, saopšteno je iz Centra za razminiranje.

Prema projektu finansiranom od strane Evropske Unije, tokom 2008/09. godine obavljeno je izviđanje više lokacija, između kojih i područja Luke Pančevo. Utvrđeno je da je Luka gađana tokom 1999. godine nekoliko puta, sa više od 80 avionskih bombi – raketa.

Razminiranje – čišćenje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u Srbiji, zbog nedostatka sredstava, finansira se prvenstveno iz međunarodnih donacija.

Za razliku od mina i neeksplodirane kasetne municije, koji, na osnovu pravila struke predstavljaju neposredan rizik po živote ljudi i čije razminiranje - čišćenje su međunarodni donatori spremni da finansiraju, za ostala neeksplodirana ubojita sredstva, u koja spadaju neeksplodirane avio bombe – rakete, neeksplodirana ubojita sredstva iz ratnih sukoba i neeksplodirana ubojita sredstva iz vojnih magacina nakon požara i eksplozija, na kopnu i u vodi, imaju tretman zaostalog rizika, pa spremnost međunarodnih donatora za razminiranje – čišćenje ovih sredstava nije tako izražena, objašnjavaju u Centru.

Centar za razminiranje i pored ovakve situacije, intenzivno radi na obezbeđenju finansijskih sredstava i podrške donatora za ove projekte.

U tom smislu, tokom izviđanja terena radi identifikovanja lokacija za koje sumnja da su zagađene avionskim bombama – raketama, zaostalim iz vremena NATO bombardovanja, evidentiraju se lokacije koje su bile predmet bombardovanja i na kojima postoji mogućnost da neko od tih sredstava nije eksplodiralo. Za sada je u Srbiji evidentirano više od 150 takvih lokacija.

Skrećemo pažnju da je i važećim propisima koji se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, jasno definisana obaveza poslodavca da „kada se zemljani radovi izvode na starim ratnim poprištima ili skladištima, pre početka radova proverava se postojanje neeksplodiranih projektila i drugih opasnih predmeta i materija“, saopšteno je iz Centra za razminiranje Republike Srbije.

Prilikom uobičajene upotrebe zemljišta, imajući u vidu da se neeksplodirane avio bombe – rakete načelno nalaze na većim dubinama, mogućnost aktiviranja ovih sredstava je izuzetno mala, gotovo zanemarljiva.

Neeksplodirana ubojita sredstva, ukoliko ih ima i bez obzira na poreklo i vreme nastanka, mogu da predstavljaju opasnost u slučajevima preduzimanja većih zemljanih ili građevinskih infrastrukturnih radova na većim dubinama ili u drugim slučajevima intenzivnijeg i netipičnog uznemiravanja tla na većim dubinama, objašnjavaju u Centru.

Neposredno pretraživanje terena sa iskopavanjem detektovanih signala u zemlji preduzima se, po pravilu, na zahtev - inicijativu poslodavca koji obavlja napred navedene radove, u toku priprema terena za izgradnju. To podrazumeva odgovoran odnos i ozbiljan pristup vlasnika zemljišta – investitora koji bi, pored ostalih analiza rizika, trebalo da sačini i analizu rizika na prisustvo neeksplodiranih ubojitih sredstava.

 

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00