četvrtak, 5. jul 2018.  20:07h
Pročitano 1574 puta

Ministar Đorđević: odlučni smo u borbi protiv sive ekonomije!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je radionici u Pančevu, koja je sprovedena u sklopu projekta "Reci NE radu na crno", gde su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, a diskutovano je i o načinima efikasnog suzbijanja nelegalnog rada.

Ministar Zoran Đorđević i v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović Ministar Zoran Đorđević i v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović minrzs.gov.rs

Ministar Đorđević izjavio je da Ministarstvo želi da pokaže da je odlučno u borbi protiv sive ekonomije, koja je nekoliko godina unazad problem u našoj zemlji i da će rad Inspektorata biti još efikasniji.

Za prvih šest meseci, ove godine sprovedeno je za 30 odsto više nadzora, nego u istom periodu prošle godine i ono što nam daje nadu, da smo na dobrom putu u borbi protiv sive ekonomije, jeste to da već imamo manji broj ljudi koji rade na crno, naglasio je ministar.

Đorđević je istakao da će inspektori biti prisutni svuda i da je to jasan pokazatelj da država ima iskrenu nameru da se bori protiv rada na crno. On je dodao da se inspekcijski nadzori sprovode tako što u kontrole ne idu inspektori iz mesta u kojem se vrši nadzor, već se oni rotiraju.

Ministarstvo je od marta ove godine pokrenulo projekat „Reci NE radu na crno“ sa Norveškom ambasadom. Cilj Ministarstva jeste da, kroz medijsku kampanju, radnici i poslodavci razviju svest o svojim pravima i koristima koji imaju od sprečavanju rada na crno. Oni bi trebalo da znaju da inspektorat radi za dobrobit radnika, ali i dobrobit poslodavaca, sputavajući nelojalnu konkurenciju, rekao je ministar.

Đorđević je istakao da veruje da će borba protiv sive ekonomije biti još efikasnija u narednom periodu i da će se prisutnost rada na crno svesti ispod proseka EU, i time će Srbija postati primer pojedinim zemljama članicama, prenosi portal ministarstva za rad.

 

0 mini djordj u pvo

 

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović istakao je da su Ministarstvo i Inspektorat rada aktivno radili na suzbijanju rada na crno, te je u toku prošle godine otkriveno 3.000 lica koja rade na crno više nego 2016. godine.  

Mere koje sprovodimo i dodatne kontrole inspektora dale su izvanredne rezultate. Otkrili smo 769 neregistrovanih subjekata koji su radili bez zakonskih regulativa. Posebno smo ponosni na činjenicu da je od 22.411 lica, koja su radila na crno, čak 21.171 njih zasnovalo radni odnos, izjavio je Đurović i dodao da pored praćenja rada i kontrole radno pravnog statusa zaposlenih, Inspektorat štiti i interese poslodavaca i kontinuirano vrši nadzore iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Cilj radionica jeste podizanje svesti o važnosti sprečavanja rada na crno i dodatno obrazovanje šire javnosti o pravima i obavezama radnika i poslodavaca. Predviđeno je da se do kraja godine održi 10 radionica u gradovima širom Srbije. 

Radionici u Pančevu su prisustvovali Zoran Đorđević, ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje borčka i socijalna pitanja, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović i načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar.

 

0 ministar djordjevic na edukativnoj radionici u pancevu

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00