nedelja, 1. jul 2018.  08:12h
Pročitano 1332 puta

Živković: posle drugog rebalansa budžet Pančeva iznosiće 5,8 milijardi dinara

Članovi Gradskog veća na zasedanju u petak, 29. juna, usvojili su nacrt Odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2018. godinu, o čemu će se izjašnjavati i odbornici na narednoj 26. sednici Skupštine grada.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva NIS

Nakon sprovedenih korekcija u okviru drugog rebalansa budžet Grada Pančeva iznosiće pet milijardi 793 miliona 938 hiljada dinara.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika u čijem resoru je i nadležnost nad finansijama grada kaže da su sada na kraju drugog kvartala revidirani su pojedini prihodi. 

Najviše oni na koje imamo uticaja kao lokalna samouprava, a to su porez na imovinu, porez na prihod od samostalnih delatnosti, porez na zarade, lokalne komunalne takse i indirektno kroz ostale prihode odnosno dobiti javno-komunalnih preduzeća. Ove prihode, zbirno, uvećali smo za nešto manje od 122 miliona dinara. Ukoliko bude potrebe, uradićemo treći rebalans u jesen, biće prostora za dodatna povećanja prihoda, kazao je Živković.

Takođe su uvećani prihodi za nešto manje od 47 miliona dinara koji su u vezi sa tekućim i kapitalnim transferima od AP Vojvodine. 

Odnose se na odluke koje smo donosili u prethodna dva meseca na projekte u kojima učestvujemo kao partner u sufinansiranju. Za projekat komasacije katastarske opštine Glogonj i za uređenje atarskih puteva i otresišta u iznosu od 16 miliona dinara koliko je pokrajina obezbedila. Mi smo nešto više zaključno s PDV-om. I za tekuće transfere od AP Vojvodine oko 23 miliona dinara. Radi se pre svega oko pomoći za organizaciju manifestacija u naseljenim mestima, za ustanove kulture i najveća stavka odnosi se na ono čime pokrajina pomaže duži niz godina našu lokalnu samoupravu, a to je projekat regresirani prevoz za učenike u međumesnom saobraćaju i za student u iznosu oko 11 miliona dinara, objasnio je Živković.

Kod kredita iz 2016. i 2017. godine nije bilo promena u smislu iznosa zaduženja već su urađene samo određene prenamene, tako da sve što je Živković naveo i ukupno povećanje kako prihoda klasične budžetske potrošnje tako i transfera iznosi 167.871.000 dinara. Budžet će sada nakon sprovedenih korekcija iznositi 5.793.938.000 dinara.

Od nekih pozicija za koje smatram da je važno da se napomenu, koje su ili novoformirane ili su obogaćene ovim sredstvima koliko iznosi uvećanje najviše smo opredelili za projekat uklanjanje deponije - iznos od 50 miliona dinara. Očekujemo u toku ove godine da i na sednici Gradskog veća donesemo odluku da se ova investicija proglasi za kapitalnu i da postoji obaveza lokalne samouprave da i naredne dve godine obezbeđuje sredstva za uklanjanje deponija kako bi se proširilo poljoprivredno zemljište, kazao je Predrag Živković.

Druga važna stavka odnosi se na projektno-tehničku dokumentaciju za investicije. 

Postoje određene najave da ćemo dobiti sredstva za pojedine investicije od drugih nivoa vlasti. Naša obaveza bi svakako bila da uradimo projektno-tehničku dokumentaciju. Važno je da se obezbede sredstva na vreme, što ovim rebalansom i činimo. Od stručnih službi dobili smo informaciju da je neophodno obezbediti dodatnih 15 miliona dinara za održavanje puteva u našem gradu. Još jedna važna stavka u iznosu od 21 milion dinara odnosi se na glavnicu duga, ne zato što to nismo dobro isplanirali početkom godine već smo uradili prenamenu znajući da ćemo sredstva morati da vratimo na ovu poziciju kada smo obezbeđivali naš deo sredstava za atarske puteve i već pomenutu komasaciju. Ostatak sredstava odlučili smo da obezbedimo za finansiranje javno-komunalnih preduzeća čiji smo osnivač – za ATP 14 miliona, za Zelenilo 7 miliona, za JKP Mladost 7 miliona i za oblast kulture nešto manje od pet miliona dinara za pojedine ustanove kulture i njihove programe. Od tog iznosa, najviše, tri miliona za Preobraženski hram gde će se rekonstrukcija raditi u saradnji sa Ministarstvom kulture, obrazložio je Predrag Živković.

Ovaj drugi rebalans naći će se i pred odbornicima lokalnog parlamenta u prvoj polovini jula.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00