četvrtak, 28. jun 2018.  18:43h
Pročitano 6497 puta

Mašinska škola Pančevo sve atraktivnija za buduće srednjoškolce

Mašinska škola Pančevo ove godine upisaće oko 300 srednjoškolaca i nudi veliki izbor smerova koji omogućavaju stručno usavršavanje i dobijanje posla po završetku školovanja.

Dvorište s prednje strane glavnog ulaza u Mašinsku školu "Pančevo" u Pančevu Dvorište s prednje strane glavnog ulaza u Mašinsku školu "Pančevo" u Pančevu Mašinska škola Pančevo

Kako Nenad Dojčinović, direktor kaže, Mašinska škola "Pančevo" danas predstavlja modernu srednjoškolsku ustanovu, koja pruža veoma primenjiva znanja u oblasti mašinstva, saobraćaja i elektrotehnike. 

Veliko je interesovanje za sve naše obrazovne smerove, i već nekoliko godina unazad sva ponuđena mesta budu popunjena nakon prvog upisnog roka. Očekujemo da će tako biti i ove godine. I broj bodova potrebnih za upis se iz godine u godinu uvećava što je pokazatelj i da đaci s boljim uspehom sve više prepoznaju potencijale koje Mašinska škola pruža, kaže direktor Dojčinović.

 

Direktor.1 nenad dojcinovic

Na slici: Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole "Pančevo", Pančevo  (foto: Z.Stanižan)

 

Nakon što su danas objavljeni konačni rezultati završnog ispita, budući srednjoškolci će 29. i 30. juna popunjavati i predavati liste želja u osnovnoj školi. Upis u prvom krugu u srednje škole obaviće se 9. i 10. jula.

Mašinska škola "Pančevo" za sledeću školsku 2018./2019. godinu upisaće devet različitih obrazovnih profila prvog razreda, sa 270 učenika u devet odeljenja.

Tehničar mehatronike je jedan od četvorogodišnjih smerova koji je među najinteresantnijima budućim srednjoškolcima, kao i mašinski tehničar motornih vozila, ali i bravar – zavarivač sa elementima dualnog obrazovanja. Nemačkoj kompaniji ZF koja je stigla u Pančevo potrebni su tehničari mehatronike, kao i NIS Gaspromnjeftu zbog čega je ovaj smer sve popularniji. Sa NIS Gaspromnjeftom uspešno sarađujemo već nekoliko godina, a tokom leta sređivaćemo jednu učionicu, savremeno opremljeni kabinet u kojem će tehničari mehatronike imati nastavu, objasnio je Nenad Dojčinović.

 

0 detalj sa smera tehnicar mehatronike

Na slici: detalj iz kabineta za stručnu nastavu za tehničare mehatronike (foto: Mašinska škola Pančevo)

 

Nedavno je u Pančevu postavljen kamen temeljac fabrike „ZF E-Mobility” u severnoj industrijskoj zoni. Na svečanosti, upriličenoj 21. juna, koja je u tu svrhu organizovana na prostoru budućeg proizvodnog kompleksa ovog nemačkog giganta, bili su i predstavnci Mašinske škole. Poziv nije stigao slučajno, jer će Mašinska škola „Pančevo” imati važnu ulogu u kreiranju budućih radnika po standardima ZF-a. 

Tehničar mehatronike je zanimanje koje je stiglo sa zapada. Mašinska škola je bila jedna od pet škola u Srbiji koja je radila na uvođenju tog smera. Naš plan i program je u velikoj meri kompatibilan sa programom škola ovakvog tipa u zapadnim zemljama, pre svega Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Francuske i drugih zemalja EU. ZF će dobiti kvalitetno obučen i pripremljen kadar, osposobljen za rad na njihovim proizvodnim linijama i koji će uspešno savlađivati sve probleme uspešno stavljene ispred njih. To se odnosi i na tehničare mehatronike i inžinjere mehatronike, jer je dosta naših učenika upisalo i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru za mehatroniku. Studenti sa ETF-a iz Beograda takođe dolaze kod nas i obavljaju laboratorijske vežbe u školi što je samo još jedan dokaz više koliki je rejting Mašinske škole „Pančevo“, kazao je direktor Dojčinović.

 

Bravar.2 zavarivac

Na slici: detalj iz radionice za bravare - zavarivače (foto: Mašinska škola Pančevo)

 

Mašinska škola „Pančevo“ je aktivno uklјučena u proces reforme srednjih škola, koji podrazumeva dualno obrazovanje, što znači da učenici stiču praktična znanja ne samo u školi, već i u privrednim subjektima, partnerima škole, koji zapošljavaju kadrove te vrste. Od školske 2017/18 škola upisuje dva obrazovna profila sa elementima dualnog obrazovanja: bravar - zavarivač i mehaničar motornih vozila (bivši automehaničar).

U Privrednoj komori smo 20. juna imali sastanak sa socijalnim partnerima sa kojima realizujemo dualno obrazovanje, kao i novim koji su zainteresovani da se uključe u saradnju sa školom. Utisci su veoma pozitivni a za ove smerove takođe vlada veliko interesovanje među budućim srednjoškolcima, kaže naš sagovornik.

Po završetku Mašinske škole mladi imaju mogućnost da vrlo brzo nađu zaposlenje u firmama koje nude dobru zaradu, a mogu i da nastave školovanje na nekom od fakulteta u zemlji.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(12 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00