petak, 22. jun 2018.  14:14h
Pročitano 2305 puta

Nakon obilnog pljuska voda se povlači s ulica

Obilna kiša u Pančevu padala je bez prekida više od dva sata, od deset do 12.30 i za to vreme pričinila značajnu materijalnu štetu u pojedinim delovima grada.

U Ulici Kej Radoja Dakića oko 10:30 h sva parkirana vozila bila su skoro potpuno pod vodom U Ulici Kej Radoja Dakića oko 10:30 h sva parkirana vozila bila su skoro potpuno pod vodom Jovan Dautović

Ogromna količina vode za kratko vreme pala je na ulice Pančeva, čak 50 litara po metru kvadratnom, bili su poplavljeni trotoari, kolovozi, automobili na parkinzima. Voda je ljudima ulazila u dvorišta i kuće.

Na terenu je deset ekipa sa pumpama JKP Vodovod i kanalizacija, kao i sedam vatrogasnih ekipa koji pomažu u saniranju posledica obilnih kiša.

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva bio je u obilasku terena i kako je oko 13.30 časova u izjavi za naš portal rekao, jutros oko deset sati pala je ekstremno velika količina kiše, za naš grad do sada neviđena. 

Kiša je bez prekida padala do 12, pola 1. U tom periodu oko 50 litara po metru kvadratnom je palo na ulice Pančeva. Iz tog razloga kišna kanalizacija, koja je inače puna lišća i smeća, najviše u delu Margite i pančevačkog keja jednostavno nije mogla da primi tu količinu vode. Od informacija koje dobijamo iz javno-komunalnih preduzeća, posebno iz Vodovoda, jeste da se situacija stabilizovala i da Pančevu ne prete poplave. U toku prepodneva, imajući u vidu informacije iz štaba za vanredne situacije, održali smo kratak sastanak znajući da nije u pitanju ekstremna elementarna nepogoda kao što smo imali pre dve godine kada je grad napravio ogromnu materijalnu štetu. Ovde su u pitanju bile samo poplave, ali se situacija veoma brzo normalizovala, kazao je Živković.

0 voda se povukla foto u 13.30h

Na slici: Ulica Kej Radoja Dakića fotografisan oko 13.30 sati, nakon što se povukla voda s kolovoza (Foto: V.J.P.)

 

Mišo Marković, član gradskog veća za komunalno-stambenu oblast i saobraćaj u 13.30 sati izjavio je da se u gradu povlači voda s kolovoza i ulica.

Izvlači se voda iz prostorija koje su najugrožnije. U prvom momentu prioritet je prvi velikim padavinama bio je da spasimo ustanove koje imaju arhive, pre svega katastar i biblioteka, zatim Bolnica, kao i druge ustanove koje imaju veliku količinu arhive u podrumskim prostorijama. Nakon toga se izlazilo na teren i po pozivima građana da se iz suterenskih i podrumskih prostorija ispumpava voda. Što se tiče poziva iz tog perioda kad je počela kiša da pada, u deset sati, Vodovod je za pola sata imao više od 30 poziva, zbog čega smo uključili i vatrogasnu službu, kazao je Mišo Marković.

Situacija se i dalje prati na terenu.

I zamenik gradonačelnika i ja smo pred sednicu Gradskog veća u 13 sati došli s terena gde smo se uverili da su i Vodovod i kanalizacija i vatrogasci na terenu, kao i sektor za vanredne situacije. Nastavljamo i mi dalje obilazak terena. Kao što je i zamenik gradonačelnika rekao, problem nam je bilo lišće, trava, otpad, razno smeće koje je zbog velikih količina vode došle do šahti i dovelo do zapušavanja. Prati se sve i situacija se polako vraća u normalu. Apelujem na građane koji imaju ispod 10 cm vode u suterenskim i podrumskim prostorijama da ne zovu, jer pumpe nemaju tehničku mogućnost da izvlače tu manju količinu vode. Mora biti barem iznad 15 cm da bi mogle pumpe da rade, kazao je Marković.

U svih devet naseljenih mesta na teritoriji Pančeva nije bilo problema izazvanih kišom. U gradu je i dalje dežurstvo, na terenu su i vatrogasci i javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00