petak, 8. jun 2018.  08:25h
Pročitano 1687 puta

Obilazak Vajfertove rute uz turističkog vodiča

Obilazak Vajfertove rute uz turističkog vodiča za zainteresovane građane biće organizovan u subotu, 9. juna od 15 do 16 časova, u okviru privredno-turističke manifestacije "Dani Vajferta".

Vajfertova ruta počinje od Vajfertove rodne kuće u Ulici Nikole Tesle Vajfertova ruta počinje od Vajfertove rodne kuće u Ulici Nikole Tesle Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Okupljanje zainteresovanih građana za ovu turističku turu i obilazak Pančeva je u subotu, 9. juna u 15 časova ispred prostorija Turističke organizacije Pančevo, u Ulici Vojvode Radomira Putnika broj 1.

Vajfertova ruta obuhvata obilazak rodne kuće Đorđa Vajferta, Vajfertove pivare, Muzeja pivarstva Đorđe Vajfert, rodne kuće Olge Smederevac, Hrama Preobraženja Gospodnjeg, Magistrata (zgrade Narodnog muzeja Pančevo) u kojem se nalaze legat Olge Smederevac i zbirka dela Uroša Predića. U nastavku obilaska na redu je Slavina, crkva Svete Ane u naselju Tesla a turistička ruta završava se na katoličkom groblju, kod porodične grobnice Vajfertovih.

 

0 grob vajfertaa porodicna grobnica arhiva iz 2016

 

U Pančevu, gradu hrabrih graničara, vrednih zanatlija, sposobnih trgovaca, pesnika, naučnika, umetnika, boema, uspešnih i obrazovanih žena, rodio se, živeo i umro čovek koji će svojom veličinom i ljudskošću zaseniti mnoge u svom, ali i budućem vremenu.

Svojim životnim motom: Treba davati da bi se opet steklo, ovaj srčani, uporni i strasni vizionar, kosmopolita i humanista ostavio je neizbrisiv trag u istoriji ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Čovek koji je promenio i proslavio Srbiju bio je Đorđe Vajfert.

Kao ponosni sugrađani, „Vajfertovom rutom” ćemo vas upoznati sa njegovim likom i delom. Pošavši od mesta odakle je sve počelo, njegove rodne kuće koja se nalazi u sklopu Pančevačke pivare, predstavićemo vam njegov životni put i neprocenjivo nasleđe koje nam je ostavljeno. „Vajfertovom rutom” i celokupnom manifestacijom „Dani Vajferta” pokušaćemo da mu se odužimo i da posebno predstavimo njegova dela, moralne, humanitarne i ljudske obrasce, kazao je Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo.

Obilazak Pančeva uz turističkog vodiča besplatan je za sve zainteresovane građane.

 

Vajfertova ruta mapa

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00