četvrtak, 10. maj 2018.  20:34h
Pročitano 1432 puta

Prehrambeni paketi za romske porodice u Pančevu, Kovinu i Alibunaru

U Gradskoj upravi u Pančevu održan je sastanak predstavnika predstavnika Mesnih zajednica s teritorije Pančeva, Kovina i Alibunara s narodnom poslanicom u Skupštini AP Vojvodine i direktorom Kancelarije za inkluziju Roma.

Jelena Jovanović, Milenko Čučković, Pava Čabrilovski i Dušan Radul Jelena Jovanović, Milenko Čučković, Pava Čabrilovski i Dušan Radul Pančevo.MOJKraj.rs

Sastanku su osim predstavnika mesnih zajednica prisustvovali Jelena Jovanović, narodna poslanica u Skupštini AP Vojvodine i članica Nacionalnog saveta Romske nacionalne zajednice, Dušan Radul, direktor Kancelarije za inkluziju Roma, Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i Pava Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Gradskoj upravi Pančevo.

Osnovni razlog ovog sastanka je donacija 1450 prehrambenih paketa Vlade AP Vojvodine namenjenih pripadnicima Romske nacionalne zajednice koji žive na teritorijama ove tri opštine.

Dušan Radul predstavio je rad i nadležnosti Kancelarije za inkluziju Roma koja je osnovana pre deset godina kao telo pri Vladi Vojvodine.

Ne radimo samo socijalnu inkluziju, već radimo i na obrazovanju, stanovanju, zapošljavanju i zdravstvu. To su nam prioriteti u radu. Ponosan sam što imamo 450 studenata romske nacionalnosti na fakultetima u zemlji i nadamo se da će ih biti i više, kazao je Radul.

Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica u Skupštini AP Vojvodine pohvalila je Grad Pančevo zato što već duži niz godina ima Akcioni plan za integraciju Roma i sprovodi ga svake godine sa akcentom na obrazovanje, a pohvalila je i nedavno usvojen nov Akcioni plan u opštini Kovin i njihove akcije vezane za poboljšanje uslova stanovanja romske zajednice kao i ulazak dva predstavnika Roma u MZ Bavanište, a u opštini Alibunar pomenula je pozitivan primer uključivanja obrazovanih Romkinja u instutucije sistema. To sve pokazuje da opštine u južnom Banatu  sistemski rade na poboljšanju položaja romske zajednice.

Ovi humanitarni paketi su samo jedna mala pomoć romskoj zajednici svakako ne prioritetna, a ono što jesu prioriteti pokrajinske Vlade AP Vojvodine na čelu sa predsednikom pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem jesu realizacija različitih mera za unapređivanje položaja Roma i to kroz podršku romskog nacionalnog saveta, romskih civilnih organizacija pa do posebnog sektora koji se bavi unapređivanjem položaja romske nacionalne zajednice. Naš cilj je pre svega da se problemi Roma rešavaju u instucijama sistema bez čega nema napretka ne samo romskoj zajednici već i celokupnom našem društvu. Za nas su prioriteti obrazovanje i zapošljavanje. Cilj nam je da svake godine sve više Roma i Romkinja završi osnovne, srednje škole i fakultete, kazala je Jelena Jovanović.

 

0 Prisutni na sastanku u gradskoj upravi

 

Pakete su distribuirali predsednici skupština Mesnih zajednica i pripadnici romske nacionalne zajednice jer upravo oni, kako kaže Pava Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Gradskoj upravi Pančevo, najbolje poznaju svoje meštane.

Iako je u pitanju manja, jednokratna pomoć u vidu prehrambenih paketa, ovo je značajan vid podrške romskim domaćinstvima, da znaju da se o njima brine i da su oni takođe deo ovog društva, kazala je Čabrilovski.

Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje podsetio je da je za ovu godinu, u budžetu Pančeva opredeljeno sedam miliona dinara za aktivnosti i projekte usmerene na unapređenje položaja romske zajednice.

Odvojeni novac koristi se za izradu lične dokumentacije za Rome, za nabavku udžbenika svoj deci koja se izjašnjavaju kao Romi, za jednokratnu finansijsku pomoć vrlodobrim i odličnim učenicima romske nacionalnosti kao i za konkurse za romska udruženja građana. Ove godine uključeni smo i u projekat Help, a 50% sredstava biće odobreno Romima koji budu želeli da pokrenu sopstveni posao, za nabavku opreme, rekao je Čučković.

Sastanak u Pancevu u gradskoj upravi

 

Zoran Rajačić, odbornik u Skupštini grada Pančeva zahvalio se gostima na današnjoj poseti i donetim humanitarnim paketima, jer kako je rekao, mnogim Romima će značiti ova pomoć.

Mnogi problemi Roma nisu od juče, neki su nasleđeni i nije ih tako lako rešiti. Ipak bih se zahvalio na različitim vidovima pomoći, jer svaka pomoć doprinosi unapređenju života naših sugrađana romske nacionalnosti, kazao je Rajačić.

Ovu humanitarnu akciju za romsku zajednicu u Pančevu inicirali su Kancelarija za inkluziju Roma i Udruženje građana Impuls romske integracije žena Pančevo.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00