sreda, 12. avgust 2015.  17:33h
Pročitano 908 puta

U Transfuziji obezbeđene zalihe za narednih pet dana (FOTO GALERIJA)

Nakon dve akcije dobrovoljnog davanja krvi danas, u Petrohemiji i Unije mladih grada Pančeva u prostorijama Službe za transfuziju, obezbeđene su rezerve krvi za nesmetano funkcionisanje u narednih pet dana.

Studenti i Petrohemičari doprineli stabilizaciji rezervi krvi u Transfuziji Studenti i Petrohemičari doprineli stabilizaciji rezervi krvi u Transfuziji R.R.Ristovska

Dr Radmila Railić Ristovska, transfuziolog kaže da su u ovom trenutku stabilizovane rezerve krvi, a u tome su pomogli humani sugrađani koji su se odazvali na mnogobrojne apele lokalnih elektronskih i pisanih medija.

Osim redovnih davalaca krvi, odazvali su se i sugrađani koji su po prvi put došli u Transfuziju i dali krv. Takođe u danima nestašice B i O negativne krvi, došli su redovni davaoci koje smo pozvali telefonom. Zato im se ovom prilikom zahvaljujemo, kaže dr Railić Ristovska.

U redovnim akcijama dobrovoljnog davanja krvi u Petrohemiji, juče i danas krv je dalo 89 davalaca.

Petrohemija je inače kolektiv koji više godina unazad dobija priznanje Najhumanija sredina, koje dodeljuje Crveni krst Srbije, za kolektive koji imaju visok procenat prikupljenih jedinica krvi u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Na godišnjem nivou  u Petrohemiji sakupimo oko 800 jedinica krvi, kaže naša sagovornica.

Danas povodom Svetskog dana mladih, Unija mladih grada Pančeva organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Službe za transfuziju. Akciji se odazvalo 12 mladih sugrađana, pretežno studenata, među kojima je bilo i onih koji su prvi put dali krv.

Crveni krst i Transfuzija su partneri koji zajedno svakodnevno rade na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi. U Crvenom krstu postoji organizovana grupa volontera, mladih ljudi, entuzijasta koji su ovih dana dobrovoljno radili na akcijama dobrovoljnog davanja krvi i tako dali svoj veliki doprinos i u velikoj meri pomogli osoblju transfuzije u realizaciji akcija 

S obzirom da je rok upotrebe krvi koju neko danas pokloni 35 do 42 dana, krv se troši svakodnevno, rezerve krvi se menjaju iz sata u sat. Zato je važno da nastavimo sa aktivnostima i svakodnevno podstičemo sugrađane da dolaze i daju krv, objašnjava dr Railić Ristovska.

U narednim danima dogovoreno je nekoliko akcija dobrovoljnog davanja krvi. U prostorije Službe za transfuziju 17. avgusta doći će zaposleni u JKP ATP, a 22. avgusta, od 8 do 11 sati, Udruženje građana “Stari Ras”.

Svi ostali sugrađani koji žele mogu da daju krv u prostorijama Službe radnim danom od 7 do 15 sati ili subotom od 8 do 13 časova.

Dr Radmila Railić Ristovska, transfuziolog preporučuje da pre davanja krvi davaoci prethodno veče legnu na vreme i dobro se odmore. Ujutru se preporučuje lagani doručak, dovoljno tečnosti i dolazak u transfuziju po hladovini.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00