nedelja, 6. maj 2018.  13:06h
Pročitano 2412 puta

Javna prezentacija i rasprava o Skladištu veštačkog đubriva u Staklari Pančevo

Ministarstvu zaštite životne sredine je dostavljen zahtev za izdavanje saglasnosti i dokument Izveštaj o bezbednosti za Skladište veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata u Pančevu, operatera Promist d.o.o. Novi Sad.

Preduzeće Promist planira da u Staklari otvori skladište veštačkog đubriva Preduzeće Promist planira da u Staklari otvori skladište veštačkog đubriva Pančevo.MOJKraj.rs

Javna prezentacija i rasprava biće održana 8. maja, u prostorijama Gradske uprave Grada Pančeva, Trg Kralja Petra I, br. 2-4,  u Maloj sali sa početkom u 11 časova.

Nebojša Petrić, vlasnik i direktor novosadskog „Promista“ prošle godine je iz stečaja kupio pančevačku Staklaru i tako postao vlasnik 25,5 hektara zemljišta sa 171 objektom. 

Na tom prostoru on planira da otvori skladište za 10.000 tona veštačkog đubriva na bazi amonijum nitrata. Time skladištenje veštačkog đubriva prilazi centru grada, Narodnoj bašti, sportskom centru Strelište i gusto naseljenom Strelištu.

Da bi skladište bilo legalno neophodno je dobiti saglasnost države, a prethodno su se izveštaj o bezbednosti i plan zaštite od udesa našli na javnoj raspravi.

U poluprečniku od kilometar, prema procenama na osnovu prosečne gustine naseljenosti u Pančevu koja je u industrijskim područjima 60 stanovnika po hektaru, a u stambenim 200 stanovnika po hektaru, živi 22.760 osoba.

Kako je predviđeno, skladište će u redovnom radu zapošljavati 5 radnika, a najviše do 8 ljudi. 

U dokumentima koje je uradila firma "SM – inženjering" iz Zrenjanina navode se i primeri nesreća sa materijalima koji će u Staklari biti skladišteni. Recimo, eksplozija u Teksas sitiju iz 1947, odnosno događaji iz Bresta i Tuluza iz 2001. godine, kao i nesreća sa kamionom u Rumuniji iz 2004. godine. Svi su bili tragični, prenosi portal 021.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00